Megújul a Oskola utca, és a Belvárosi híd lehajtója is Szegeden

Helyi hírek

Felújítják, korszerűsítik az ország második legforgalmasabb biciklis csomópontját, hogy ezzel biztonságosabbá és kényelmesebbé váljon a közlekedés Szegeden. Megújul a Oskola utca, és a Belvárosi híd lehajtója is. Gyorsabb és egyszerűbb lesz biciklivel, gyalogosan és autóval is keresztül menni a belváros központjában – tette közzé Botka László, a település polgármestere közösségi oldalán.

A város legnagyobb belvárosi beruházása indult meg hétfőn. Az Oskola utcán és a Stefánián újra tervezték a forgalmat. Sok lesz a változás.

Az Oskola utcán öt hónapig, a Stefánián egy évig fognak tartani a munkák, ami forgalmi gondokat fog okozni. A felújítás ideje alatt az autók az Oskola utcára nem hajthatnak be, csak az építéshez kapcsolódó forgalom, a megkülönböztető jelzést használók és a hulladékszállításhoz használt járművek közlekedhetnek itt – írja a szeged.hu a témát érintő beszámolójában.

Fontos, hogy a Somogyi és a Victor Hugo utca átjárható marad, valamint az is, hogy az Oskola utca egyik oldalán a járda használható lesz a gyalogosoknak a felújítás ideje alatt is.

Számos változást hoznak a hamarosan kezdődő munkák. A jövőben az Oskola utcán az autók a szokott rendben, egy irányban közlekedhetnek majd a híd felé, ám a Roosevelt téri kereszteződésben kizárólag jobbra, a hídra kanyarodhatnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnik az áthajtás a Stefániára.

A forgalomelemzések alapján tudható, hogy Oskola utcán haladó autóknak mindössze 4 százaléka tartott eddig a Stefánia irányába. Ezért, valamint azért szűntetik meg az átjárást az Oskola utcáról, hogy ezzel is gyorsítsák az áthaladást Újszegedre a Belvárosi hídon keresztül.

Ezzel párhuzamosan irányhelyes kerékpáros közlekedést építenek ki az Oskola utcán, ami azt jelenti, hogy középen lesz az egyirányú autósáv, mellette jobbról és balról pedig egy-egy kerékpársáv.

A jövőben teljesen megszűnik a parkolás az Oskola utcán, ahol fákat ültetnek és kiszélesítik a járdákat. Ez utóbbi biztosítja azt is, hogy a vendéglátóhelyek teraszai a mainál több helyet kapjanak.

A híd előtti kereszteződés forgalmi rendjének változása elsősorban a kerékpárosoknak nyújt majd a jelenleginél nagyobb segítséget.

A fejlesztési területen elsőként a víziközművek cseréjét végzik el, ami 223 millió forintba kerül. A fentebb részletezett fejlesztésekre 504 millió forint uniós pályázati forrást kapott a város, amit az önkormányzat további 478 millió forinttal egészít ki. A beruházások összértéke így meghaladja az 1,2 milliárd forintot.