Lerakták az evangélikus Luther Otthon – Evangélikus Diákotthon új épületének alapkövét Lágymányoson

Helyi hírek

Lerakták az új, 120 férőhelyes Luther Otthon – Evangélikus Diákotthon alapkövét Budapesten, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) székházának telkén, a Magyar Tudósok körútján. A Luther Otthon a Magyarországi Evangélikus Egyház legrégebbi felsőoktatási kollégiuma, amely szakkollégiumként is működik. A több mint 1,8 milliárd forint értékű beruházást 1,2 milliárd forinttal támogatta Magyarország Kormánya, 640 millió forinttal az Evangélikus Diákotthoni Alapítvány, az építési költségeken túl 100 millió forinttal járul hozzá a Magyarországi Evangélikus Egyház a kollégium elindításához.

A nagymúltú Luther Otthon 1908–1952 között fiúkollégiumként működött a budapesti Üllői út 24. szám alatt, azonban az akkori kommunista államhatalom bezáratta. 1990-től középiskolai fiúkollégiumként egy volt munkásőrlaktanyába, a Vizafogó utcában működött tovább. 1995-től felsőoktatási kollégium lett, majd 2000-től felmenő rendszerben szakkollégium Luther Márton Szakkollégium néven. Az újbudai épületben a régihez képest mintegy 50%-kal több férőhely áll majd rendelkezésre.

Az istentisztelet keretében igét hirdetett, áldást mondott dr. Fabiny Tamás elnök-püspök. Az alapkövet megáldó lelkészi karban jelen volt BarthelRúzsa Zsolt, a Luther Otthon – Evangélikus Diákotthon lelkész-igazgatója, dr. Szabó Lajos professor emeritus, az igazgatótanács elnöke és dr. Fischl Vilmos MEÖT-főtitkár is. Szintén igével áldotta meg az alapkövet Grendorf Péter budapest-angyalföldi lelkész, a Luther Otthon lelkésze, Gombkötő Beáta, a Budapest Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet egyetemi lelkésze, Keczkó Pál, a Budai Egyházmegye esperese, dr. Gáncs Tamás budapest-kelenföldi lelkész és Laczi Roland, a kollégium igazgató-helyettese, evangélikus lelkész. A kimagasló színvonalú zenei szolgálatot Vékey Marianna zongoraművész (MTVA) és Árvai Dániel, a Luther Otthon gazdasági vezetője nyújtotta.

Beszédet mondott a kormány képviseletében dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, Prőhle Gergely, a MEE országos felügyelője, valamint az épület tervezője, Benczúr László Ybl-díjas építész.

A kapszulában helyet kapott a jelenlévő vezetők által aláírt okirat, az Evangélikus Élet című kétheti magazin aktuális és a Magyar Nemzet aznapi száma, valamint 350 forint.

Az új kollégium várhatóan 2022 szeptemberében nyitja meg kapuit.

Fotó: Magyari Márton, Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat