A védők fellebbezésének elutasítására indítvány a gyerekkori barátjának felakasztásával vádolt férfi ügyében

Helyi hírek

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Szegedi Ítélőtábla felé indítványozta a Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítéletének helybenhagyását annak a kiskunhalasi elkövetőnek az ügyében, akivel szemben a korábbi barátja sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyolc év börtönbüntetést és ugyanilyen tartamú közügyektől eltiltást szabtak ki.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott 2016 nyarán akként próbálta megleckéztetni a szülei sérelmére elkövetett lopás miatt a sértettet, hogy a sértett tanyájának udvarán az éjszakai órákban őt megvárta, majd leütötte, végül a sértett önakasztásának látszatát igyekezett kelteni. Miután úgy vélte, hogy áldozata életét vesztette, a helyszínt elhagyta. A sértett életét az mentette meg, hogy őt az élettársa a kutyájuk segítségével megtalálta, majd az időközben értesített mentősök újraélesztették. A vádlott magatartása következtében a sértett maradandó, hangszálbénulással járó és agyi oxigénhiányos károsodást szenvedett. Az eljárás során a terhelt letartóztatását rendelték el, aki nem ismerte be a terhére rótt bűncselekményt.

Az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, mert azzal szemben a vádlott és védője fellebbezést jelentett be felmentés, illetve a kiszabott büntetés enyhítése érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezéseket nem ítélte alaposnak. Álláspontja szerint az elsőfokú ítélet megalapozott, a vádlott bűnösségének megállapítására az élet elleni bűncselekményben törvényesen került sor és a terhelttel szemben kiszabott büntetés is arányos, ezért indítványozta az elsőfokú ítélet helybenhagyását.

A bejelentett védelmi fellebbezésekről a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.