Járványszigor Hajdú-Biharban: megszülettek a rendeletek a 10 ezer főnél népesebb településeken

Helyi hírek

A kormány keddi döntése nyomán a 10 ezer főnél népesebb településeken a közterületeken is kötelező az arcmaszk viselése. A helyszínek kijelölése az önkormányzatok feladata, nézzük, hol születtek meg eddig az új szabályok.

Debrecen

2020. november 12-től – csütörtöktől – a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon (élelmiszerpiac, termelői piac, régiségvásár, zsibvásár) – függetlenül azok üzemeltetőjétől, fenntartójától – kötelezővé teszi a maszk viselését. Bővebben itt.

Hajdúböszörmény

A város belterületéhez tartozó összes közterületen kötelező a maszkviselés. Ugyancsak hordani kell a maszkot minden olyan nyilvános helyen, ahol a lakosság nagyobb létszámban megjelenik (temető, piac stb.). Mától szankcióval sújthatók a kihágások, akár több százezer forintos büntetés is lehet a vége.

A város honlapján közzéteszik a meghozott intézkedéseket.

Maszkviselés közterületen
Fotó: MTI/Varga György

Hajdúszoboszló

Csütörtökön lesz elérhető a pontos tájékoztatás a város honlapján, Czeglédi Gyula polgármester előzetesen ezt írta:

Szabadtérben maszkviselést fogunk előírni a bölcsőde, óvodák, Szociális Szolgáltató Központ, Járóbeteg Ellátó Centrum, az Önkormányzati és a Járási Hivatal udvarán, valamint piac területén.

Ugyancsak kötelező lesz a maszk viselése fenti intézmények, valamint az iskolák, üzletek, posta, bankok 100 méteres környezetében az utcán. A szabadidőpark a mai naptól a rendelet értelmében bezárásra került. A kutyafuttató továbbra is működni fog.

A kormányrendeletnek megfelelően kérem a lakosságot, hogy mind épületben, mind szabadtéren tartózkodjanak mindenféle csoportosulástól, kötelező a maszk viselése zárt terekben is. Maszkban történő kommunikáció esetében is a védőtávolságot tartsák be!

Balmazújváros

A város közigazgatási területén minden 6 évnél idősebb személy köteles orrot és szájat folyamatosan eltakaró maszkot viselni az alábbi helyeken:

  • nyitvatartási időben a Városi Piac (Balmazújváros, Vasút sor 1.) teljes területén,
  • a Városi Piac nyitvatartási idejében a Vasút sor Böszörmény út és Vörösmarty út közötti
    szakaszán, valamint a Zrínyi Miklós utca Vasút sor és Zrínyi Miklós utca 2. szám közötti
    szakaszán,
  • a Penny (Balmazújváros, Kastélykert u. 1-3.) és a Lidi (Balmazújváros, Böszörményi u. 1.)
    parkolójának területén az üzletek nyitvatartási idejében,
  • a Balmazújváros, Veres Péter utca. 5. szám alatti COOP mögött található parkoló területén,
    az üzletek nyitvatartási idejében,
  • a Kossuth téren a Városháza mögötti parkolóban, a Mentőállomás területén, valamint a
    Dózsa György utcán a Posta, a gyógyszertár és az orvosi rendelők megközelítésére szolgáló
    gyalogutak, járdák, és parkolók területén az üzletek nyitvatartási idejében,Maszk használata kötelező
  • az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény valamennyi telephelye,
  • a Balmazújvárosi Általános Iskola valamennyi tagintézménye,
  • Református Általános Iskola és Óvoda,
  • a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Intézet bejáratainak 30 m-es körzetén belül 07:00 órától 08:30 óráig, valamint 15:00 órától 17:00 óráig

A rendelet végrehajtását a rendőrség ellenőrzi, és szankciókat von maga után.

Püspökladány

Tóth Lajos polgármester tájékoztatása szerint elrendelték a városi piac területére vonatkozóan kötelező közterületi maszkviselést – ezen kívül a település más közterületein is nyomatékosan ajánlott a maszkhasználat.

“Frekventált közterületeink permetezéses megelőző fertőtlenítése visszatérően folyamatos, intézményeinkben is mindent megteszünk a fertőzés esetleges bekerülésének, tovaterjedésének megelőzése érdekében” – tette még hozzá bejegyzésében.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Berettyóújfalu

Berettyóújfalu város belterületén az alábbi, parknak, illetve zöldterületnek nem minősülő közterületeken, nyilvános helyeken való tartózkodás időtartama alatt – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével – mindenki számára kötelező orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil vagy más anyagból készült maszk oly módon való viselése, hogy az az orrot és szájat folyamatosan elfedje:
a)    a berettyóújfalui piac területe,
b)   a bölcsőde, valamint a nevelési-oktatási intézmények főbejáratától számított 100 méternyi közterület, nyilvános hely,
c)  az egészségügyi intézmények (Gróf Tisza István Kórház, gyermekorvosi és háziorvosi rendelők) főbejáratától számított 100 méternyi közterület, nyilvános hely,
d)  a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Berettyóújfalui Járási Hivatala és a Berettyóújfalui Polgármesteri Hivatal főbejáratától számított 100 méternyi közterület, nyilvános hely.
A rendelet 2020. november 12-én lép hatályba.
Hajdúnánás

Az orrot és a szájat folyamatosan eltakaró maszk használata kötelező november 13. péntek éjféltől

  • a szociális (bölcsődék, családsegítő és gyermekjóléti szolgálat központ, idős otthonok, Dorogi úton lévő baptista és a református nappali ellátást biztosító intézmények)
  • a köznevelési (óvodák, általános iskolák, középiskolák)
  • egészségügyi (rendelőintézet, mentőállomás, Csohány Jenő Gyermek Egészségház)
  • sport intézmények (sportcsarnokok), létesítmények és
  • üzletek, gyógyszertárak
  • Rendőrség, Katasztrófavédelmi Kirendeltség
    valamennyi, az épület megközelítését szolgáló bejáratától gyalogos közlekedéssel érintett 50 méteren belüli közterületen az intézménybe, létesítménybe történő belépésre várakozás ideje alatt.

‼️FONTOS KIEMELNI, HOGY EZEKNÉL AZ INTÉZMÉNYEKNÉL A VÁRAKOZÁSI IDŐ ALATT, TEHÁT AZ ÉPÜLET BEJÁRATÁNÁL ÁLLVA KÖTELEZŐ A MASZK VISELETE!!
AZ ÉPÜLET ELŐTTI ELHALADÁS SORÁN NEM KÖTELEZŐ A MASZK VISELETE, DE AJÁNLOTT‼️ – közölte Szólláth Tibor polgármester

Mindemellett kötelező a maszk viselése
a buszmegállókban és azok 5 méteres körzetében,
a vasútállomás területén,
a városi köztemető területén,
a Városi Piac területén.

Hajdúsámson

Hajdúsámson város belterületén, a következő közterületeken, valamint nyilvános helyeken, a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével, mindenkinek kötelező orvosi maszkot vagy munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje:
a) a hajdúsámsoni piac területe
b) a bölcsőde, valamint a nevelési-oktatási intézmények főbejáratától számított 100 méternyi közterület, nyilvános hely
c) az egészségügyi intézmények és feladatellátási helyek (gyermekorvosi, háziorvosi rendelők) főbejáratától számított 100 méternyi közterület, nyilvános hely
d) a Hajdúsámsoni Polgármesteri Hivatal főbejáratától számított 100 méternyi közterület, nyilvános hely
e) a Magyar Posta Zrt., valamint a Takarékbank Zrt. feladatellátási helyei főbejáratától számított 100 méternyi közterület, nyilvános hely.
A sporttevékenységek során, valamint a parkokban, továbbá zöldterületeken a maszkhasználat nem kötelező.
A rendelet alkalmazásában a nyilvános hely: a közterületnek nem tekinthető, mindenki számára nyitva álló hely.
A rendelet 2020. november 13-ik napjától lép hatályba és december 11. napján hatályát veszti – tájékoztatott
Antal Szabolcs, a város polgármestere.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Hajdúhadház

Hajdúhadház város belterületén, az alábbi közterületeken, illetve nyilvános helyeken az orrot és a szájat folyamatosan elfedő orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot köteles viselni a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki

a bölcsődék, a köznevelési intézmények, a közintézmények, az egészségügyi intézmények, a gyógyszertárak, a vallási szertartásoknak helyet adó épületek, az üzletek, a pénzintézetek, a posta, a nemzeti dohányboltok, valamint a lottózók bejárata előtti, a várakozás céljára használt területen, a várakozás időtartama alatt;
az élelmiszer-kereskedelmi üzletlánchoz tartozó üzletek parkolás céljára szolgáló területein;
a vendéglátó üzletek étel elvitelre történő átadása helyéül szolgáló, a várakozás céljára használt területen, a várakozás időtartama alatt;
a piac teljes területén;
a buszmegálló és a vasútállomás teljes területén,
a játszóterek teljes területén,
a temető teljes területén,
helytől függetlenül, ha a 1,5 m távolság nem tartható meg

A rendelet 2020. december 12-éig lesz érvényben – tájékoztatott a város közösségi oldalán Csáfordi Dénes polgármester és Kiss Katalin jegyző.