Jack visszatért családjához Nyíregyházára

Helyi hírek

Európa legnagyobb afrikai elefántbikája két éves távollét után visszatért családjához Nyíregyházára.

A Nyíregyházi Állatpark, ahol a Jack nevű afrikai elefántbikának már 2 borja is született, 2 évre kölcsönadta a Bázeli állatkertnek az apaállatot, hogy az Európai Fajmegőrzési Program keretén belül teljesítse ott is tenyészbikai feladatát.

Vasárnaptól Jack érkezésével újra kiegészült az afrikai elefántok tenyészcsordája, amelyben az ivarérett bika mellett 2 tenyésznőstény és 2 borjú él Nyíregyházán. A három méter magas, öt tonna súlyú, Jack névre hallgató állat jól viselte az utazást, és amint újból megszokta belső és külső kifutóit, megkezdődik az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával.

Jack és párja a Svédországból érkezett Kwanza (19) 2013-ban párosodtak először a Nyíregyházi Állatparkban, és 22 hónapra rá világra jött első közös utódjuk Kitó, 2018-ban pedig a bikaborjú húga, Kimani.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él és az országban afrikai faj csak itt látható ráadásul, Európa több száz állatkertjéből a nyíregyházi mellett csupán három olyan akad, amely egyszerre tart ázsiai és afrikai elefántfajt – tájékoztatott a Nyíregyházi Állatpark.