Tőkepiaci unió: A Bizottság az európai tőkepiacok élénkítésén dolgozik

Gazdaság Helyi hírek

Az Európai Bizottság ma új, ambiciózus cselekvési tervet tett közzé, hogy a következő években fellendítse az Európai Unió tőkepiaci uniójának kiépítését. Jelenleg az EU számára az jelenti a legfontosabb célt, hogy Európa kilábaljon a koronavírus-járvány által okozott, példátlanul súlyos gazdasági válságból. Ehhez elengedhetetlenül fontos az uniós tőkepiacok fejlesztése és a piaci finanszírozáshoz való hozzáférés biztosítása.

A nagy és integrált tőkepiacok elő fogják segíteni az uniós gazdaság újraindítását, így a vállalkozások – különösen a kis- és középvállalkozások – forrásokhoz juthatnak, a megtakarításokkal rendelkező európai polgároknak pedig elegendő bizalmuk lesz ahhoz, hogy hosszú távra befektessenek. A virágzó tőkepiacok Európa zöld és digitális átállását is támogatni fogják, és elő fogják segíteni, hogy a gazdaság ellenállóképesebbé váljon.

A ma bemutatott cselekvési terv három fő cél megvalósulását szolgálja:

  1. Biztosítani kell, hogy az EU gazdasági fellendülése zöld, digitális és inkluzív legyen, és rugalmasan ellent tudjon állni a sokkhatásoknak. Ennek érdekében a finanszírozást hozzáférhetőbbé kell tenni az európai vállalkozások, különösen a kkv-k számára.
  2. Tovább kell növelni a pénzügyi biztonságot annak érdekében, hogy az emberek pénzt takarítsanak meg, és pénzüket hosszú távra befektessék.
  3. Integrálni kell a tagállami tőkepiacokat egy tényleges, az Unió egészét magában foglaló egységes tőkepiacba.

Ennek jegyében a Bizottság ma tizenhat célzott intézkedést terjesztett elő annak érdekében, hogy érdemi előrelépést érjen el a tőkepiaci unió kiépítése terén. A ma bejelentett intézkedések közé tartoznak az alábbiak, melyek arra irányulnak, hogy az EU:

  • egyetlen ponton keresztül hozzáférést biztosítson a befektetők számára a vállalati adatokhoz;
  • támogassa a biztosítókat és bankokat abban, hogy többet fektessenek be az uniós vállalkozásokba;
  • megerősítse a beruházásvédelmet annak érdekében, hogy több, határokon átívelő beruházás jöjjön létre az Unión belül;
  • az EU egészére vonatkozóan megkönnyítse a nyugdíjak megfelelőségének nyomon követését;
  • harmonizáltabbá tegye, illetve jobban közelítse egymáshoz a fizetésképtelenségre vonatkozó szabályokat;
  • előmozdítsa a felügyeleti konvergenciát és az uniós pénzügyi piacokra vonatkozó egységes szabálykönyv következetes alkalmazását.