Ittas ismerőse miatt vesztette el fél szemét a balmazújvárosi férfi

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki ittasan balesetet okozott és utasának maradandó fogyatékossága keletkezett.

A vádlott és a sértett a balesetet megelőzően egy társaságban italozott. A vádlott 2020. április 1-jén hajnali 05:30 óra körüli időben erősen ittas állapotban ült gépkocsiba, haza akarta vinni a sértettet, aki az autóban a jobb első ülésen ült. Sem a vádlott, sem pedig az utas nem használta a biztonsági övet.

A bűncselekmény elkövetésének helyén és idején ideális időjárási és látási körülmények voltak, azok hátrányosan nem befolyásolták a közlekedést.

A vádlott Balmazújváros belterületén haladva az egyik utcán ki akarta kerülni az előtte, a jobb oldali forgalmi sávban forgalmi okból álló tehergépkocsit, azonban ittassága miatt a járművel nem tartott megfelelő oldaltávolságot, ezért a gépkocsi jobb első részével nekiütközött a tehergépkocsi bal hátsó részének.

Az erőteljes ütközés következtében az utas koponyacsonttörést, az arckoponyacsont többszörös törését és agyzúzódást szenvedett, mely sérülések 8 napon túl gyógyulóak, ezen túlmenően a sértett jobb szemgolyóját el kellett távolítani, amely maradandó testi fogyatékosságot eredményezett.

A vádlott szervezetében a bűncselekmény elkövetésekor olyan nagy mennyiségű szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt, ami súlyos fokban befolyásolta őt a biztonságos járművezetésben.

A vádlott többszörös KRESZ szabályszegő magatartása miatt következett be a baleset és keletkeztek a sértett sérülései.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban börtönbüntetés és hosszabb tartamú közúti járművezetéstől büntetés kiszabására tett indítvány. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére vonatkozóan is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.