“Nem lesz örökké járvány, és Hajdúszoboszló sem élhet mindig a régi hírnevéből” – interjú Kovács Tiborral, a Momentum jelöltjével a szeptember 13-i időközi választás előtt

Helyi hírek

Szeptember 13-án időközi választást tartanak Hajdúszoboszló 8-as számú választókerületében. A Bánomkertet és Zenetelepet magába foglaló körzetben 3 jelölt indul. A Fidesz által nevezett Nagy Balázs mellett Jónás Kálmán függetlenként, Kovács Tibor pedig a Momentum jelöltjeként méreti meg magát a választók előtt. Mivel a Fidesznek megvannak a csatornái jelöltjük bemutatására, Jónás pedig viszonylag ismert arc a helyiek előtt, Kovács Tiborral készítettünk interjút a választók informálása érdekében.

Mennyire ismeri Hajdúszoboszlót?

Itt születtem és itt nőttem fel, családom és barátaim is itt élnek. Jól ismerem a város és a körzet problémáit. Az egyik javaslatom ötlete is még gyerekkoromból származik. Sokat játszottunk a Gázláng-pályán, és már akkor felmerült, hogy milyen jó lenne, ha lennének ott normálisan kialakított sportolási lehetőségek. 

Mit csinálna a Gázláng-pályával?

Ez egy rendkívül jó adottságokkal rendelkező terep a lakóövezet közepén, könnyen megközelíthető helyszínen. Egy olyan szabadidős sportközpontot képzelnék el ide, ahová bármikor lejárhatnak a sportolni vágyó családok és baráti társaságok. Lehetne itt kosárpálya, kispályás foci, teniszpálya, teqball és ping-pongasztalok, szabadtéri kondipark, futópálya. A sporteszközök mellett vizesblokk, öltözők és mozgóbüfé tehetnék komfortossá és kulturálttá a körülményeket. 

A kritikusai szerint már van egy erre a célra készült városi szabadidőpark a Kemping utcában.

A Kemping utcai szabadidőparkkal az a probléma, hogy túl sok minden akar lenni egyszerre. A játszótér jó kikapcsolódási lehetőség a kisgyermekes családoknak, de a gördeszkapálya, a biciklispálya meg a focipálya teljesen más célközönséget vonz. Én átraknám ezeket a Gázláng-pályára, a szabadidőparkot pedig új játszóelemekkel bővíteném a kisgyerekek örömére. 

Támogatja a sportot, de a városvezetés által javasolt sportcsarnokot hangosan ellenzi. Miért?

A Czeglédi Gyuláék által erőltetett sportcsarnok elsősorban a versenysportoknak szolgálna helyszínül. Hiába próbálják mostanában multifunkcionális csarnoknak nevezni, az országos példák jól mutatják, hogy az ilyen létesítmények a végén mégis csak leginkább sportra használhatók. Szerintem Hajdúszoboszlón nincs nagy hagyománya az erős versenysportnak, viszont annál nagyobb hagyománya van a turizmusnak. A szezon azonban túl rövid, ha csak a fürdőturizmusra akarunk építeni. Egy modern, nagy befogadóképességű rendezvényközpont a konferenciaturizmussal tudná bővíteni Hajdúszoboszló vonzerejét.

Már most is vannak szállodák konferenciatermekkel, nem elegendő ez a kapacitás?

A meglévő hotelek többsége kis létszámú, maximum egy-kétszáz fős események megtartására alkalmas. Egy komolyabb rendezvényközpont, ami akár ezer fő feletti rendezvényeknek is otthont adhat, jelentősen megnövelheti a Hajdúszoboszlóra érkező vendégek számát a tavaszi és az őszi konferenciaszezonban. Nem lesz örökké járvány, és Hajdúszoboszló sem élhet mindig a régi hírnevéből. Ha nem akarunk lemaradni a régióban, meg kell kezdenünk a szoboszlói konferenciaturizmus stratégiai fejlesztését. 

Hová tervezné ezt a rendezvényközpontot? Mert a polgármester által a sportcsarnoknak kijelölt hely ellen nagyon tiltakozott.

Nemcsak én, hanem az ott lakók is tiltakoztak a tervezett építkezés ellen. Ki szeretne a kertje végébe egy sportcsarnokot Orbán Viktoron kívül? A polgármester és csapata egy kertvárosi környezetbe szeretne egy hatalmas betonmonstrumot elhelyezni úgy, hogy az biztosan több száz fa kivágásával járna. Érdekes, hogy azok akarnak fairtással járó építkezést a zöldövezet közepébe, akik két éve még fáklyás felvonulással tiltakoztak a Szent István park fakivágásai ellen. 

De ha nem ott, akkor hol lenne hely egy ilyen méretű építménynek? Mert azért a konferenciaközpont is sok helyet foglalna.

Az előző városvezetés erre a célra már kinézett egy telket a Fürdő közelében, a Gábor Áron – Bródy Sándor – Szent Erzsébet utcák által határolt területen. Az alkalmas lehet egy rendezvényközpont felépítésére. De azt gondolom, hogy egy ilyen döntést a helyiek bevonásával, és a lehetőségek körültekintő mérlegelésével kell meghozni. Jelenleg is több, 10.000 m2 feletti telket árulnak Hajdúszoboszlón, vagy ott van a Pávai Vajna utca és a Tölgyfa utca által határolt terület. Biztosan nem mindegyik felel meg az elvárt kritériumoknak, de azt nehéz elképzelni, hogy egy kertvárosi fairtással járó megoldás a legjobb opció. 

Programjában a városrész közlekedésének fejlesztését is szorgalmazza. Mit ért azalatt, hogy a kisbusz-járat “igény szerint” járna a központba és vissza?

Erre számos európai példa létezik olyan településeken vagy városrészekben, ahol a rendszeres tömegközlekedés nem lenne kihasználva. Az általam javasolt kisbusz csúcsidőben előre megadott időpontokban vinné el a lakókat a városközpontba és vissza. A pontos időpontokat egy egyszerű lakossági felméréssel lehetne megállapítani. Az igény szerinti közlekedés pedig úgy működik, hogy telefonon szólok előre, hogy mikor tervezek bejutni a központba, és a diszpécser igyekszik összeszervezni a közeli időpontban utazókat egy járatra. 

Ez elég meglepően hangzik…

Elsőre igen, de a gyakorlat szerencsére azt mutatja, hogy egy kis rugalmassággal tud működni a dolog. Miközben jóval olcsóbb, mint a rendszeres tömegközlekedés, vagy ha a lakosság taxival járna. Sokak ugyanis nem tudnak saját autóval közlekedni, mert nincs nekik, vagy egy családnak csak egy van. Biciklivel pedig nehéz bevásárolni, főleg, ha két kisgyerekkel menne az ember, vagy épp idősekről van szó.

Miért pont a Hóvirág utcát szeretné felújítani?

Sok utcára ráférne az útburkolat-csere a környéken, de a Hóvirág utca az, ahol az ott élők jó része rendszeresen megfordul. Aki a főúttól délre lakik, és a városból kifele igyekszik, szinte biztos, hogy ezt az útvonalat választja. Sajnos azonban 2020-ban Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy egy városi aszfaltút nézhet ki úgy, mint most a Hóvirág utca. Repedezett, foltozott, kátyús, letöredező szélekkel. 

Mit szól ahhoz, hogy az egyik jelöltről, a korábban jobbikos, most függetlenként induló Jónás Kálmánról kiderült, hogy nemrég felajánlkozott a polgármesternek, hogy elindulna a Fidesz jelöltjeként, Czeglédi Gyulát támogatva? 

A hírt hallva valóban volt egy fura érzésem, mintha egy fideszes és egy majdnem fideszes ellenében indulnék az ellenzék jelöltjeként. Viszont én nem a többi jelölttel szeretnék foglalkozni, hanem Bánomkert és Zenetelep lakóival, problémáival és jövőjével, képviselőjelöltként is, és reményeim szerint hamarosan megválasztott képviselőként is.

Ön a Momentum tagja, a Momentum színeiben indul. Ön az ellenzék jelöltje?

Egyetlen másik ellenzéki párt sem indított ellenem jelöltet, szerintem ez elég egyértelmű jelzés arra: én vagyok az ellenzék jelöltje ezen a választáson. Az MSZP és a Párbeszéd egyébként aktivistákkal is segítette az ajánlásgyűjtést.

Mit gondol, milyen esélyekkel indul a szeptember 13-i választáson?

Esélylatolgatás helyett én a munkában hiszek. Rengeteg emberrel beszélgettem az utóbbi hetekben. Felkerestem az itt élőket, csapatommal szombatonként pultot állítottunk fel a piacnál, ahol megismerhettük az emberek véleményét, problémáit. A tavaly megkezdett hagyományhoz hűen kint leszünk a hétvégi Örömnapon, bár az inkább kötetlen rendezvény. Terveim szerint bográcsgulyást fogok főzni, az nagy kedvencem, és mások is szokták szeretni. A választásig hátralévő másfél hétben még nagyon sok emberrel fogunk beszélgetni, de már az eddigi kép alapján is bizakodó vagyok. 

Az tapasztalom, hogy a legtöbben egyetértenek azzal, hogy szükség van egy ellensúlyra a Fidesszel szemben a Hajdúszoboszlói Önkormányzatban. Kell valaki, aki ellenőrzi a munkájukat, konstruktív kritikával él, és gondoskodik róla, hogy a szoboszlóiakat mindig tájékoztassák és bevonják az őket érintő döntésekbe. Ezt pedig a három jelölt közül leginkább én, és a mögöttem álló egyik legerősebb ellenzéki párt, a Momentum tudja biztosítani.