Ötmilliót adott kölcsön barátjának egy debreceni férfi – rossz ötlet volt

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a barátját megtévesztve 5.000.000.- forintot kért kölcsön, azt azonban nem fizette vissza.

A vádlott és a sértett Debrecenben egy utcában laknak, az évek során közöttük baráti viszony alakult ki.

2018. március 20-án a vádlott felhívta telefonon a barátját és elmondta neki, hogy késik egy átutalása, ezért sürgősen szüksége lenne 5.000.000.- forint készpénzre, amelyet két nap eltelte után vissza fog adni.

A sértett a barátságukra tekintettel közölte, hogy ad neki kölcsön, majd elmentek az egyik debreceni pénzintézet bankfiókjába, ahonnan a sértett kivett 10.000 eurót és 1.980.000.- forint készpénzt, amelyet átadott a vádlottnak azzal, hogy két nap múlva azt fizesse vissza.

A vádlott ígéretének nem tett eleget. A sértett egy hónap múlva kérdőre vonta a barátját, hogy mikor fizeti vissza a kölcsönt, azonban a vádlott közölte, hogy őt is becsapták, de hamarosan visszakapja a sértett a pénzét.

Ezt követően a vádlott több hónapon keresztül különböző okokra hivatkozva hitegette a sértettet, de a kölcsönkért összeget nem fizette vissza.

A vádlott a sértettnek 5.112.400.- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A vádlottnak már a kölcsönkérés időpontjában sem állt szándékában, illetve nem volt lehetősége a kölcsön visszafizetésére, a késedelmes átutalásra történő hivatkozás csak ürügy volt arra, hogy barátjától a nagyobb összeget megszerezze.

A nyomozás során a sértett polgári jogi igényt terjesztett elő, kérte az okozott kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, annak adjon helyt. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére vonatkozóan is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyláshoz való jogáról.