217 millió forintos EU-támogatással valósult meg egy debreceni óvoda energetikai korszerűsítése

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, „A Közép Utcai Óvoda épületének energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-15-DE1-2016-00006 azonosító jelű projekt keretében a Közép Utcai Óvoda épületének energetikai korszerűsítésére 217.654.629 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

A vargakerti óvodaépület a környező lakóteleppel egy időben, az 1970-es években épült. Azóta komolyabb felújításon nem esett át. Az épület állapota indokolttá tette felújítását. A fejlesztés részeként kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték az épületet. Felújították a hőközpontot, az épület fűtését geotermikus energiaforrás használatával valósították meg, a radiátorokon termosztatikus szelepeket helyeztek el.

Korszerűsítették a központi szellőzőrendszert, valamint a kül- és beltéri világítási rendszereket. A beruházás során az épület könnyebb, akadálymentes megközelíthetőségének kialakítása is megvalósult. A mosdókban és a közlekedőkben mozgás- és jelenlét-érzékelős villanykapcsolókat helyeztek el, melyek energiatakarékos módon csak akkor kapcsolják fel a világítást az adott helyiségekben, ha ott tartózkodik valaki.

A korszerűsítés célja az óvoda épületének energetikai felújításával az volt, hogy hatékonyabban és gazdaságosabban tudjon üzemelni az épület, ami hosszú távú megtakarításokkal jár.

A projekt kivitelezési munkálatait a Pesti Építő Zrt. végezte. A munkaterület átadása, valamint a kivitelezési munkálatok 2019 nyarán kezdődtek és 2020 elején fejeződtek be. A projekt 217.654.629 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.