Hiába segítettek az állatvédők, továbbra is elhanyagolta kutyáit a hajdúsámsoni asszony

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki háziállataival rendkívül rosszul bánt.

A vádlott egy hajdúsámsoni házban élt gyermekeivel, valamint két nagyobb és egy kisebb testű kutyával.

2019 áprilisában az egyik állatvédő egyesület önkéntese kapcsolatba lépett a vádlottal, majd a helyszínen észlelte, hogy a három kutya rossz körülmények között él, azokat rövid láncon tartják és nem kapnak megfelelő élelmet.

Az egyesület önkéntese felajánlotta az asszonynak a segítségüket, a kutyákat ellátták chippel és védőoltásokkal, elvégezték az ivartalanításukat. Emellett biztosították az állatok tartásához szükséges kutyaházakat és futóláncot, valamint több hétre elegendő élelmiszerrel is ellátták a vádlottat.

2019 novemberében ismét az egyesület tudomására jutott, hogy a vádlott kutyái rossz állapotban vannak, majd amikor az egyik állatvédő 2019. november 28. napján rendőri segítséggel megjelent a háznál, már azt tapasztalták, hogy a két nagyobb testű kutya elpusztult.

Az egyiket még korábban eltemették, a másikat a nyomozó hatóság átadta az illetékes állategészségügyi szervek részére. Az eljárás során megállapították, hogy az állat elhullását súlyos táplálási hiányosságok és az állatorvosi ellátás hiánya okozta. Az asszony megszegte az állatvédelmi törvényben meghatározott gondozási kötelezettségét és bánásmódjával előidézte a két kutya elhullását.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján hozzon büntetővégzést és a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.