Elkészült Haláp és Nagycsere vezetékes ivóvízhálózata – félmilliárdot adott rá a kormány

Helyi hírek

Nagycsere és Haláp településrészeken eddig nem volt közüzemi ivóvízhálózat, az ingatlanok vízellátása egyedi fúrt kutakkal történt, illetve palackos vízből látták el ivóvízigényüket a lakók.

2016 őszén a Debreceni Vízmű Zrt. az önkormányzat felkérésére elkészítette a vezetékes ivóvízhálózat kiépítésének terveit, s a kormány 2018 tavaszán döntött a beruházás 560.133.500 forintos támogatásáról. A nyertes kivitelező bruttó 371 013 241 forintért vállalta a munka elvégzését. Az önkormányzat a fennmaradó összeget is Nagycsere és Haláp lakóinak érdekeit szolgálva az ivóvízvezeték-hálózat fejlesztésére – amelyre készülnek a tervek – kívánja fordítani.

Debrecen közigazgatási területe a harmadik legnagyobb az országban, ezzel nagyobb, mint például az osztrák fővárosé. Most már a városközponttól számítva a legtávolabbi településrészt is el tudjuk látni vezetékes ivóvízzel, ugyanis a Kormány támogatásával az önkormányzat több évtizedes kötelezettségének tett most eleget Haláp és Nagycsere ivóvízhálózatának – amely összességében több, mint 15 kilométer hosszú – kiépítésével. A Kertségi Fejlesztési Program elmúlt időszakának egyik legkiemelkedőbb, legfontosabb fejlesztési beruházásáról beszélünk. Debrecen esetében különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a város területe minden tekintetben érezze azt, hogy haladunk, fejlődünk, megyünk előre – mondta Papp László.

Nagycsere és Haláp településrészek ivóvízellátása a Vámospércsi út mentén lévő gerincvezetékről vált lehetővé. A Panoráma útig húzódó gerincvezetéktől új vezetékszakasz épült a Nagycserén létesített új vízműtelepig, majd innen a halápi elosztóig. A nagycserei tározó mellett egy nyomásfokozó központ létesült, mely biztosítja Nagycsere és Haláp területén a hálózatban a megfelelő nyomást és vízmennyiséget. A nyomásfokozó központból külön gerincvezeték létesült Nagycsere és külön Haláp településrészek vízellátására. A kiépült gerincvezeték és az elosztóvezetékek teljes hossza több mint 15 kilométer.

Kovács István és Türk László, az érintett településrészek önkormányzati képviselői kérésére a beruházás részeként nem csak a gerincvezeték épült ki, hanem minden egyes érintett ingatlanra be is vitték a vezetéket, az utcafronti telekhatáron belülre egy méterre. Ennek költsége ingatlanonként több százezer forint lett volna, ám a beruházás keretében ezt az önkormányzat ingyenesen biztosította a halápi és a nagycserei családok számára. Az ingatlantulajdonosok feladata az volt, hogy az utcafronti telekhatártól egy méteren belül a vízmérőaknát saját részükre kiépítsék.

A munkaterületet 2019. július 29-én vette át a kivitelező és Halápon kezdte el a munkát. A műszaki átadás-átvételi eljárás lezárása 2020. június 30-án sikeresen megtörtént. A Debreceni Vízmű Zrt. a debreceni közüzemi ivóvízellátó hálózat részeként a rendeltetésszerű működésre alkalmasan üzemeltetésre átvette a létesítményeket.

Összesen 8920 méter hosszban 160 milliméter átmérőjű átmérőjű PE (polietilén) gerincvezeték épült, amely a városi ellátórendszerből alapnyomáson látja el a Nagycserén létesített ikermedencés kialakítású, 2×50 köbméter hasznos térfogatú ivóvíztároló medencéket.

A medencékből korszerű gépészettel, vezérléstechnikával megvalósult, távfelügyelt nyomásfokozó berendezés látja el a lakosságot a 3061 méter hosszban, 110 milliméter átmérővel, 1030 méter hosszban pedig 90 milliméter átmérővel megépült PE elosztó vezetéken át. Összesen 2246 méter hosszban PE anyagú, telekhatáron belül 1 méterig kiépített bekötővezetékek biztosítják a közüzemi csatlakozás lehetőségét. Nagycserén 42 darab, Halápon 188 darab bekötővezeték épült meg közterületi főelzáróval.

A 2020. augusztus 14-i állapot szerint eddig Nagycserén 24, Halápon 97 ingatlan csatlakozott a megépült hálózatra, de az igények beérkezése folyamatos, akárcsak a Debreceni Vízmű Zrt. által történő mérőfelszerelések és a közszolgáltatási szerződések megkötése is.

A nyomásfokozó berendezés tároló medencéibe a Vámospércsi út melletti, jó minőségű, a felhasználók által élvezeti érték tekintetében közkedvelt, mélyfúrású kutakból származó, tisztított ivóvíz jut. A nyomásfokozó állomáson fertőtlenítőszer-adagolási lehetőség is kiépült a szolgáltatott ivóvíz mikrobiológiai biztonsága érdekében.

A berendezések működését folyamatos távfelügyelet alatt tartja a Benczúr utcai II. számú vízműtelep 24 órás gépész-szolgálata, mindezt időszakos helyszíni ellenőrzéssel kiegészítve.

A vízmérők felszerelése nem jár költséggel a felhasználók számára. A bekötést igénylő felhasználók teendője a közszolgáltatási szerződéshez és a mérő felszereléséhez kötődő adminisztratív jellegű feladatok elvégzése, valamint megfelelő vízmérőhely (vízmérőakna), benne a házi vízvezetékszakaszon a főelzáró, visszacsapó szelep és leürítő szerelvény felszerelése, alkalmas belsővezeték kiépítése. Amennyiben van saját házi kutas vízellátás, úgy azt csak különállóan lehet üzemeltetni, kizárólag nem ivóvíz jellegű felhasználás céljára!

A területen jelenleg nincs közüzemi szennyvízelvezetés. A települési folyékony hulladék elszállítását és ártalmatlanítását Debrecen önkormányzata biztosítja szakvállalkozók bevonásával, szerződéses keretek között. A folyékony hulladék elszállítása – mint kötelező közszolgáltatás – kedvezményes lakossági igénybe vételének feltétele, hogy az ingatlantulajdonosok közüzemi közszolgáltatási szerződést kössenek a Debreceni Vízmű Zrt.-vel az ivóvízszolgáltatásra.