Baleset, rendőrség, bűnügy

Csendháborítás miatt hívták rájuk a rendőrséget – botokkal támadt a család a bejelentőre

Helyi hírek

A nyomozó ügyészség indítványára gyorsított eljárásban három napon belül elítélték azt a férfit, aki a Nyírségben támadt egy rendőrre.

Az ügy előzménye egy csendháborítás miatti rendőri intézkedés volt, amelyet a bejelentő egy egyre hangosabbá váló, 25-30 fős Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei családi ünnepség miatt kért 2020. július 27-én este. Miután a kiérkező rendőrök felszólították az ünneplőket a csendháborítás befejezésére, távoztak a helyszínről.

Ezt követően a rendőrök arról kaptak bejelentést, hogy a család számos tagja, botokkal és különböző eszközökkel felszerelkezve megjelent a bejelentő ingatlanánál azért, hogy elégtételt vegyenek a bejelentés miatt.

Az ügyben megállapított tényállás szerint, miután a rendőrök visszatértek a helyszínre és megkezdték a jogszerű intézkedést, az elkövető kiabálva megindult az intézkedést biztosító rendőr törzszászlós felé. Az ittas állapotban lévő férfi – aki az alkoholfogyasztás előtt nyugtatót is bevett – nem tett eleget a megállásra és a kiabálás befejezésére irányuló többszöri rendőri felszólításnak és továbbra is az volt a célja, hogy beavatkozzon a folyamatban lévő jogszerű intézkedésbe.

A rendőr azért, hogy a férfi az intézkedést ne akadályozza, megfogta a bal alkarját, aki azt a fogásból kirántotta és meglökte a rendőrt. A rendőr újra ráfogott a férfi bal karjára, aki erre a rendőr felé fordult és a jobb kezét a feje fölé emelve azt ütésre lendítette, miközben azt kiabálta, hogy: „Ki vagy te itt? Mit akarsz, most te is meghalsz?!” A rendőrnek sikerült az elkövetőt magától eltolnia, így az ütés nem érte el.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte az elkövető őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki, aki részben beismerte a terhére rótt bűncselekményt.

A Nyírbátori Járásbíróság a vád szerinti tényállást elfogadva, ma bűnösnek mondta ki a büntetlen előéletű 52 éves elkövetőt hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért jogerősen 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélte.