Más élőlényekre is ártalmas módszerrel irtják a szúnyogokat Debrecenben

Helyi hírek

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Debrecen önkormányzata ebben az évben is a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal összehangolva végzi a szúnyoggyérítési munkálatokat.

Az önkormányzat az érvényben lévő vállalkozási szerződés alapján megrendelte a földi kémiai hidegködképzéses technológiával történő szúnyoggyérítést Debrecen város közigazgatási területére vonatkozóan.

Szerk.: Az irtószer hatóanyaga a rovarok idegrendszerét károsítja, a csípőszúnyogokon kívül más ízeltlábúakra és a vízi élővilágra nézve is ártalmas. 

Az időjárási körülményektől függően a munkálatok 2020. július 2-től kezdőden fokozatosan a város egész területére kiterjednek – az ütemezés szerint július 7-én és 8-án közösen, a katasztrófavédelem szervezésében is zajlik a tevékenység. 

A szúnyoggyérítést végző gépjárművek előre meghatározott ütemterv és útvonalak szerint, este 21.00 és hajnali 03.00 óra között járják a város utcáit, várhatóan július 10-ig minden nap. 

Az ütemezését és a végrehajtást a munka tervezett elvégzésének időszakában uralkodó aktuális  időjárási viszonyok (például eső, szél) jelentősen befolyásolhatják! A beütemezett területen esetleg elmaradó munkát lehetőség szerint másnap hajtják végre, az eredetileg beütemezettel együtt.

Az Európai Unió szabályozása értelmében 2020-tól már nem lehet repülőgépekről végezni a kémiai szúnyoggyérítést, ezért földi úton, gépjárművekről történik a kifejlett szúnyogok számának csökkentése.