Digitális eszközökkel csökkentik a találkozások számát a debreceni bíróságon

Helyi hírek

A koronavírus-járvány miatt 2020. március 15-én elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet véget ért, azonban a járványügyi helyzet továbbra is fennáll és prioritást élvez az ügyfelek, bírósági dolgozók védelme. Az egyik legfőbb szempont, hogy a bírósági munka a biztonsági szabályok betartása mellett folyamatos legyen, azonban csökkenteni kell a személyes találkozások számát. Amennyiben van rá lehetőség, a tárgyalások elektronikus eszközök segítségével is megtarthatók.

Egy ideig a Debreceni Járásbíróságon a hagyományosnak tekinthető ügyfélsegítő nem működött, azonban a Debreceni Törvényszék vezetésének döntése alapján az ügyfelek nem maradnak segítség nélkül, hisz 2020. április 27-től elindult az elektronikus ügyfélsegítő, amely nem igényel személyes megjelenést.

A jogalkotó is segíteni kívánta a jogi képviselő nélkül eljáró feleket azzal, hogy a keresetlevél, a keresetet tartalmazó irat, a viszontkereset, a beszámítást tartalmazó irat és az írásbeli ellenkérelem írásban, a jogszabályban egyébként kötelezően előírt nyomtatvány kitöltése nélkül is előterjeszthető.

A polgári peres eljárások tekintetében a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020 (III. 31.) számú Kormányrendelet kimondja, hogy a perfelvételt tárgyalás mellőzésével kell lefolytatni, a feleket a bíróság írásban nyilatkoztatja. A perfelvétel lezárását követően két lehetőség áll fenn:

Az egyik esetben az érdemi tárgyalást elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján kell megtartani. Ha a feltételek nem biztosítottak, az érintett fél nyilatkozatát a bíróság írásban vagy a személyazonosítást lehetővé tevő egyéb elektronikus eszköz igénybevételével szerzi be.

Ha nem folytatható le így a személyes közreműködést igénylő eljárás, akkor a másik lehetőség szerint a bíróság megállapítja az akadály bekövetkezésének időpontját, és erről a feleket tájékoztatja. Változást jelent, hogy a bíróság az ítéletét tárgyaláson kívül is meghozhatja, továbbá a bíróság például a felek egyezségét tárgyaláson kívül is jóváhagyhatja. Fontos megemlíteni, hogy a veszélyhelyzet a határidőket nem érinti, de amennyiben a határidő 2020. március 15-e és április 15-e között járt volna le, úgy az 2020. április 30-ig meghosszabbodik.

A kormányrendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseit is. Számos eltérő szabály alkalmazásának lényege itt is az, hogy a személyes kontaktusok számát csökkentse, illetve hosszabb határidőket és egyéb jogokat biztosít. Példaként említhető, hogy a bíróságnak lehetősége van – akár indítványra, akár hivatalból – a sértett és a tanú kihallgatását mellőzni. Erre akkor nyílik mód, ha az érintett félnek a nyomozás során tett vallomásáról a hatóság kép- és hangfelvételt, vagy hangfelvételt készített, és az eljárás ügyiratainak tartalmáról felvilágosítás adása vagy tájékoztatás nyújtása csak személyes jelenlétet nem igénylő módon biztosítható.

A bíróság akkor halasztja el a büntetőeljárásban részt vevő személyek személyes jelenlétével járó eljárás lefolytatását, ha az az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályainak megszegésével járna, és nincs akadálya a halasztásának. Lehet olyan eset, amikor az eljárás nem halasztható el, ilyenkor a bíróság a jelenlétet telekommunikációs eszköz útján biztosítja.

A bíróságon való személyes megjelenés mellőzésével megtartott meghallgatás telekommunikációs eszköz útján való lefolytatása a távmeghallgató, az úgynevezett ViaVideo rendszeren keresztül lehetséges, továbbá az adatbiztonsági és az adatvédelmi szabályok szigorú betartása mellett minden más kép és hang egyidejű továbbítására képes olyan alkalmazás is igénybe vehető.