Nem tudnak minden gyermekre otthon vigyázni, ügyeleti rendben lesz nyitva öt óvoda

Helyi hírek

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel 2020. március 16-án az összes debreceni bölcsőde és óvoda bezárt a városban, de azokat a gyermekeket, akiket szüleik nem tudnak otthonukban biztonságosan ellátni, ezen a héten még fogadja az az intézmény, ahová egyébként is járnak.

A debreceni önkormányzat tájékoztatása szeirnt március 23-tól (hétfőtől) – a szülők útján felmérve az ellátási igényeket – néhány intézmény lesz kijelölve, ahol ügyeleti rendben fogadják azokat a gyermekeket, akiket szüleik nem tudnak megnyugtató módon elhelyezni.

A kijelölt intézmények:

Óvodák:

  • Görgey Utcai Óvoda (Debrecen, Görgey utca 5.)
  • Sinay Miklós Utcai Óvoda (Debrecen, Sinay Miklós utca 2.)
  • Ifjúság Utcai Óvoda Hétszínvirág Tagintézménye (Debrecen, Angyalföld tér 4.)
  • Sípos Utcai Óvoda (Debrecen, Sípos utca 6.)
  • Levendula Óvoda (Debrecen, Varga utca 23.)

Bölcsőde:

Egyesített Bölcsődei Intézmény Varga Utcai Tagintézménye (Debrecen, Varga utca 23.)

A gyermekfelügyelettel párhuzamosan a debreceni önkormányzat folyamatosan biztosítja a közétkeztetést is azon gyermekek számára, akik ezt igénylik. Az ügyeleti ellátást igénybe vevő bölcsődés és óvodás gyermekek az ügyeletet biztosító intézményekben részesülnek étkeztetésben, de azon gyermekek részére is van lehetőség étkezést igényelni, akik nem kértek intézményi ügyeleti ellátást. Ilyen esetben az előzetes igényfelmérés alapján az ételt a szülők a kijelölt átvevőhelyeken kapják meg, egyszer használatos edényben. A kijelölt átvevő helyek az ügyeletet biztosító óvodák lesznek, mind az óvodás, mind az iskolás gyermekek esetében.

Az iskolás gyermekek étkeztetéséről gondoskodó Debreceni Intézményműködtető Központ a gyermekek szüleit a saját honlapján és az iskolákon keresztül is tájékoztatja, hogy melyik átvételi pontot kell felkeresniük.

Kérjük a szülőket, hogy ha eddig még nem tették meg, annak az iskolának az élelmezésvezetőjénél, ahová a gyermekük jár, mihamarabb jelezzék, hogy igénybe kívánják-e venni a közétkeztetést abban az időszakban, amikor az intézmények zárva tartanak.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátására kiemelt figyelmet fordítunk, az ő igényeiket Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Szociális Osztálya fogadja (telefon: 06-52-517-750, e-mail: szocialis@ph.debrecen.hu), és a szünidei étkezés mintájára megszervezzük az étkeztetésüket.

A debreceni önkormányzat gondoskodik a veszélyhelyzet ideje alatt arról, hogy egyetlen gyermek se maradjon ellátatlanul. 

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 2020. március 18-tól a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatban telefonos ügyfélközpontot működtet, ahol kizárólag a Debrecen polgárait érintően meghozott intézkedésekkel kapcsolatban lehet felvilágosítást és segítséget kérni munkanapokon – hétfőtől péntekig – 8.00 és 16.00 óra között. A hívható telefonszámok a következők: 06-52-517-768; 06-52-517-614; 06-52-517-631.