Tizenhetedik alkalommal rendezi meg a Matula Napokat a Dóczy Gimnázium

Helyi hírek

A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában –nemes hagyományként- az idén (2019. október 7-13) már tizenhetedik alkalommal rendezik meg a MATULA-NAPOK programjat, amely átfogja az iskola egészét, főleg annak közösségi, hitéleti, sport és művészeti területeit. A programok időtartama minden évben Szabó Magda Kossuth-díjas író, iskolánk egykori diákjának és későbbi tanárának a születésnapja (október 5.) és Dóczy Gedeon névnapja (október 10.) köré szerveződik. Az eseménysor hétfőn (október 7.) NYITÓ és Hétkezdő istentisztelettel indul, a Kossuth utcai református templomban, majd vasárnap ünnepi családi istentisztelettel zárul, amelyet a Református Kistemplomban tartunk vendég lelkipásztor-vallástanárként Czapp Katalin igazgatóhelyettes, a gyülekezeti lelkészek és a Dóczy- lelkész-vezető vallástanárának és diákjainak- szolgálatával, valamint Ilyés Ilona igazgató asszony köszöntő és záró-beszédével. (2019. október 13., vasárnap 10.00-11.15)

A hétkezdő istentiszteleten Szilágyi Gábor Miklós kisújszállási református lelkipásztor végzi az igehirdetés szolgálatát (2019.10.07., hétfő 8.00) és megemlékezünk az aradi vértanúkról (Kossuth utcai ref. templom) majd koszorút helyezünk el a Hősök temetőjében. 

Előrendezvényként megkoszorúztuk az iskola utcai homlokzatán (Kossuth utca 35.) elhelyezett Szabó Magda emléktáblát és domborművet (Juha Richárd művész alkotása) (2019. október 4., péntek 8.55-9.15) Szintén ezen a napon Gróf Batthyány Lajos városi domborművénél (2019. október 4., péntek 9.20) is ünnepélyes koszorúzást tartottunk. 

Fontos számunkra Szabó Magda hagyatékának ápolása, ezért együttműködünk az Emlékházzal, melynek programjaiban (Mészáros Ibolya: Ókút című előadása) iskolánk is részt vett. (2019. október 5. szombat 17.00) 

A Dóczy Galériában (310.) Iskolánk alkotó tanárainak kiállítása nyílik meg, belül címmel. (2019. október 7. hétfő 11.40). A Diákönkormányzat fontos rendezvénye a „Ki mit tud?” , melyre (2019. október 7., hétfőn 14.30) várunk minden érdeklődő tanulót és tanárt. 

Rendhagyó irodalomóra keretében vendégünk lesz Dr. Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész, aki az Ajtó című mű monodráma változatát mutatja be diákjainknak. (2019. október 8., kedd, 10.45-12.25) 

Megemlékezést tartunk a köztemetőben Szabó Magda Kossuth-díjas író sírjánál, (2019. október 8. kedd 14.00-15.00) Ugyanekkor főhajtással tisztelgünk a köztemetőben Dóczy Gedeon hajdani igazgató, Koncz Aurélné Karácson Ottília egykori igazgató, valamint az iskolánkat 2000-ben újraindító és 2006- ban elhunyt Kunszabóné Dancs Edit igazgatónő, továbbá Dr. Kopányi Mária internátus igazgató sírjánál is. Megemlékezünk néhai Dr. Korsós Bálint igazgató úrról, aki 2014-ben hunyt el és koszorút helyezünk el a Noszvaji református temetőben található nyughelyén. 

Természetesen a Szabó Magda írónőre való emlékezés, a városi gimnáziumok számára rendezett irodalmi-történelmi emlékverseny (2019. október 9., szerda 15.00-18.00) az egyik legfontosabb eleme ennek a hétnek, melyen több iskola diákcsapata méri össze tudását. Megkoszorúzzuk Dóczy Gedeon iskolai domborművét (2019. október 10. csütörtök 7.50) a 12. évfolyamos diákok részvételével. 

Mindezek mellett további rendezvények színesítik még a programokat, a sportesemények és a Rendhagyó történelem óra”, melyen egy hajdani Dóczista életútját ismerhetjük meg. (2019. október 10., csütörtök 11.40-12.25) A délután során rendhagyó technika órán kézműves foglalkozáson „tógás diák” bábok készítésére is lesz lehetősége az érdeklődőknek a Nagykönyvtár támogatásával. Különös hangsúlyt fektetünk az iskolánk újraindításának 20. jubileumi évfordulójára is, melyre úgy is szeretnénk emlékezni, hogy volt dóczys diákokat hívunk meg rendhagyó történelem- és hittanóra keretében élménybeszámolókra. (2019. október 11. péntek 11.40-13.25) 

A MATULA-NAPOK elnevezést az írónő Abigél című regényéből vettük, melyben egykori iskolájára is utalva használja ezt a nevet a regénybeli intézetre vonatkoztatva. Iskolánk életének egyik legfontosabb eseménye ez a rendezvénysorozat, hiszen szerteágazóan szövi át a múlthoz való kapcsolódásán és a jelenben való kitekintésén keresztül az itt tanuló diákok és az itt tanító tanárok egész közösségét, hatást gyakorolva a diákok hitbeli és közösség megélési képességeinek fejlesztésére. Az egyházhoz, a nemzethez, az iskolához és a lakóhelyhez való kötődés esélyeit nagymértékben elősegíti.