Conagen cégcsoport fejleszt Kabán

Az amerikai Conagen cégcsoport fejleszt Kabán, 250 embert foglalkoztat majd

Helyi hírek

Az amerikai Conagen cégcsoport 15 milliárd forintos beruházással épít új gyárat az egykori Agroferm üzem területén Kabán – jelentette be a cégcsoport alapító-elnöke szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Steven Chen elmondta: vállalatuk élelmiszeripari és kozmetikai termékekhez gyárt GMO-mentes összetevőket, íz-, valamint illat- és adalékanyagokat a legkorszerűbb biotechnológiával. A tervek szerint a kabai gyárukból látják majd el az összes európai partnerüket, és kialakítanak egy kutató-fejlesztő részleget is.

Termékeik előállításához mezőgazdasági terményeket – zöldborsót, sztíviát – használnak fel, aminek egy részét a környéken szeretnék megtermeltetni – fűzte hozzá.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke és Szegi Emma Kaba polgármestere egyaránt arról beszélt, hogy a cukorgyár 2006-os bezárása és az Evonik Agroferm termelésének tavalyi felfüggesztése óta a mostani a legnagyobb fejlesztés a térségben, az új üzem 250 dolgozónak, köztük számos kutatónak biztosít majd munkát.

Pajna Zoltán arról is beszélt, hogy a környék mezőgazdasági vállalkozóinak is fel kell készülniük arra, hogy megfelelő minőségű alapanyagot biztosítsanak a gyár termeléséhez. A teljes üzem beindulása után akár évi 50 milliárd forint értékű mezőgazdasági terméket fog felvásárolni a kabai üzem – jegyezte meg.

Szegi Emma hozzátette: az önkormányzat minden támogatást megad a befektetőknek, hogy mielőbb – a tervek szerint jövő év második felében – megindulhasson a termelés a gyárban.

A polgármester reményei szerint a cukorgyár és az aminosav üzem bezárása miatt kiesett évi 350-400 millió forint iparűzési adó újra befolyhat a város kasszájába, ha a gyár megkezdi a termelést.

Steven Chen az MTI érdeklődésére elmondta: a beruházást saját forrásból valósítják meg, de tárgyalnak támogatásról a külgazdasági minisztérium befektetési ügynökségével, a HIPÁ-val is.

A világban összesen 1500 dolgozót foglalkoztatnak, köztük a kutatás-fejlesztési szektorban 250 tudóst.