A XXI. századi, nyitott bírói attitűd

Helyi hírek

„Közös jövőt csak együtt építhetünk, ez az esszenciája az egésznek.” – így nyilatkozott a modern, XXI. századi bírói attitűdről az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH) dr. Baji Dóra Antónia, a Debreceni Törvényszék bírája. 

 

Mit lehet tudni a Debreceni Törvényszék I.K.O.N. Csoportjáról? Kik a tagjai? Mely okok, célok vezettek a Csoport létrehozásához?

A Debreceni Törvényszék elkötelezett abban, hogy – az értékek megőrzése mellett –, a XXI. század elvárásainak megfelelően, modern oktatási metódusok alkalmazásával fejlessze a dolgozók képességeit, és érzékeltesse velük, hogy megbecsült tagjai a Debreceni Törvényszéknek. Ehhez az irányelvhez igazodva alakult meg 2017 szeptemberében az Igazságügyi Kiválóságok Oktatási Nevelési Csoportja – más néven az I.K.O.N. Csoport –, amelynek alapító tagja többek között dr. Kocsán Annamária törvényszéki bíró, valamint – az Országos Bírósági Hivatal (OBH) coach és tréneri hálózatának képviselőjeként – dr. Boda Zoltán bírósági titkár és jómagam.  Három bírósági szint, három különböző személyiség, illetve nézőpont állt össze, hogy közösen valami egészen újat alkossunk a utánpótlás-nevelésben és a szemléletfejlesztésben. Ma már egyre többen érdeklődnek az I.K.O.N. Csoporthoz való csatlakozás lehetőségéről, így a Debreceni Törvényszék elnöke 2018 őszén toborzást is hirdetett, így már 13 főre tehető a tagok száma.

 

Mi volt a célja a hernádvécsei tréningnek? 

Valamennyien nagyra becsüljük az OBH által szervezett központi bírósági trénerképzést, annak jelentőségét és egyedülállóságát, valamint a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA) megvalósuló és folyamatosan megújuló soft-skills képzéseket is.  Azonban a létszámkorlát miatt nálunk sajnos nem tud részt venni minden ikonos a központi képzéseken, ezért olyan alternatív megoldást kerestünk, amely egy országosan is elismert, az új generáció által is követett trénerre épült.

 

A Debreceni Törvényszék közleménye szerint, “az I.K.O.N. Csoport egy modern, XXI. századi, nyitott bírói attitűd meghonosításán is dolgozik”. Mit lehet tudni erről?

Az I.K.O.N. gondolkodásmód arra fókuszál, hogyan reagáljunk az idő kihívásaira, illetve hogyan fejlesszük még magasabb szintre a személyközi kommunikációt a folyamatosan változó, digitalizálódó világban. Az I.K.O.N. Csoport tréningjei az önszerveződésre épülnek, azaz véletlenszerűen kialakított csapatokban a tagok minden tudásukat és tapasztalatukat felhasználják, így állnak elő a legjobb megoldássokkal a feladatok során. A képzéseken mindenkit igyekszünk bevonni a történésekbe – ami elősegíti többek között a belső motivációt –, amíg mi csak irányt mutatunk, valamint rávilágítunk az összefüggésekre. A résztvevők kreatívak, kommunikatívak és cselekvés-orientáltak, élvezik az önszerveződés lehetőségét, ezáltal a változásokra is rugalmasabban reagálnak. A modern, XXI. századi nyitott bírói attitűdhöz hozzá tartozik annak felismerése, hogy mindig több út vezethet egy jó megoldáshoz, viszont az együttgondolkodás és a csoportos munka elengedhetetlen a kivitelezéshez. Véleményem szerint közös jövőt csak együtt építhetünk, ez az esszenciája az egésznek. Ennél fogva ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Debreceni Járásbíróságon dolgozó polgári ügyszakos kollégáimnak és a vezetőségnek, hogy támogatják a bírósági szervezeten belüli egyéb tevékenységeimet, így az I.K.O.N. vezetését is.