Határmenti ügyészségi találkozót rendeztek Debrecenben

Helyi hírek Ország

Október 25-26-án immár 11. alkalommal került sor a magyar-román nemzetközi ügyészi együttműködést segítő, elmélyítő konferencia megrendezésére, melynek házigazdája ez évben a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség volt.

A kétnapos eseményen jelen volt a román főkonzul, Arad, Bihor és Szatmár Megye ügyészségi vezetői, a Legfőbb Ügyészség képviselője, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Hajdú-Bihar Megye ügyészségi vezetői.

A konferencián a két ország ügyészségeinek képviselői a nemzetközi bűnügyi együttműködés hatékonyságának fokozása érdekében megosztották egymással az Európai Nyomozási Határozat alkalmazásának tapasztalatait. E körben magyar részről a Legfőbb Ügyészség képviselője tartott előadást. Ezt követően a hajdú-bihar megyei főügyészhelyettes elemezte a 2018. július 1. napján hatályba lépett büntetőeljárási törvény egyik új jogintézményét, az egyezséget.

A részvevők a találkozó összegzéseként a büntetőügyekben gyorsnak és hatékonynak értékelték a nemzetközi együttműködést, az Európai Nyomozási Határozatok alapján végrehajtott eljárási cselekményeket. A terhelti beismerésen alapuló, a bíróság által jóváhagyott egyezség jogösszehasonlítása pedig az eddigi ügyészi gyakorlat sajátosságaiba engedett betekintést adni.