Közlekedésbiztonsági előadás a bíróságon

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszék „Gyermekközpontú igazságszolgáltatás” munkacsoportja 2018. október 16-án újra a figyelem középpontjába hozta a TÖRÉS-PONT elnevezésű közlekedésbiztonsági előadást. A bíróság meghívására a rendezvényen részt vett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, valamint az Országos Mentőszolgálat Debreceni Mentőállomás egyik szakápolója.

Az előadást ünnepélyes keretek között Dr. Szurdi Béla a Debreceni Törvényszék elnök-helyettese nyitotta meg, melyen a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium mintegy 110 tanulója vett részt. A törvényszék elnök-helyettese elmondta, fontosnak tartja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a joghoz, valamint azt, hogy a valóságnak ezt a szeletét is megismerjék. A „Mi a legfontosabb az életben?” kérdésre az előadás legelején elhangzott a válasz: maga az élet!

A TÖRÉS-PONT baleset-megelőzési program az Egyesült Királyság és Németország után Magyarországon Hajdú-Bihar megyében indult el elsőként, amely kifejezetten a középiskolás korosztályt célozza meg. A projekt hazai neve: TÖRÉS-PONT, mottója: „A baleseteket emberek okozzák.”

Az előadáson Dr. Tóth Ildikó a Hajdúböszörményi Járásbíróság elnöke, Suba István r. százados, a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára, Horváth István a Debreceni Mentőállomás szakápolója a bíróság, a rendőrség és a mentőszolgálat szemszögéből mondtak el, és képekkel szemléltettek halálos közúti közlekedési baleseteket.

A program a fiatal járművezetőket és az autóban utazó fiatalokat célozza meg. A projekt célja, hogy a fiatalok ismerjék meg a balesetek elkerülésére szolgáló lehetőségeiket, fokozottabban ismerjék fel a kockázatokat és tudjanak helyesen reagálni mások veszélyes magatartására. A módszer lényege, hogy az előadás erős érzelmeket ébresszen a fiatalokban. Az előadók személyes történeteit baleseti képekkel, videókkal egészítik ki, ezzel is fokozva az érzelmi ráhatást. A történetek debreceni vagy környékbeli balesetekről szólnak.