Debrecen megtelt! Óriási az érdeklődés a virágkarnevál iránt

Helyi hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés a virágkarnevál iránt, Debrecenben és a környéken sem lehet már szállást találni – mondta Debrecen alpolgármestere az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs kiemelte: a karneváli hét csúcspontját jelentő augusztus 20-i virágkarnevál díszvendégeinek közismert, népszerű embereket kértek fel.

Karneváli díszvendégek:

Alexander Rybak, fehérorosz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző. 2009- ben, Moszkvában minden idők legmagasabb pontszámával nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt.

Apáti Bence, a balett-táncos élet egyik meghatározó alakja, 2017-ig a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa. A Kismenők című műsor zsűritagjaként vált országosan ismertté. A tánc mellett folyamatosan publikál és rendszeres vendége a Echo TV Keménymag című műsorának.

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója – Göttlinger Dániel, Világkupa-aranyérmes debreceni kerekesszékes vívó, a magyar kardválogatott tagja.

Molnár Andrea, táncművész, tánctanár, műsorvezető. A Szombat esti láz táncosaként vált országosan ismertté. Három nyelven beszélő televíziós műsorvezető.

Müller Péter Sziámi, magyar–francia szakos tanár, rádiószerkesztő-riporter, film- és televíziórendező, cirkusz-és varietérendező. Zenekaraival (URH, Kontroll Csoport, Sziámi) a hazai alternatív zenei élet meghatározó figurája.

Péter Bence virtuóz zongoraművész, zeneszerző és zenei producer. „A világ leggyorsabb kezű zongoristája” címet viseli, amivel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Zenei videóit az interneten több mint 110 millióan nézték meg.

Trokán Anna, színművész. Játékát több díjjal is jutalmazták, valamint 2012-ben Junior Prima-díjat kapott.

Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, filmrendező. 2013-tól a Nemzeti Színház főigazgatója.

  • A FÉNYEK ÉJSZAKÁI program részeként épületvetítés Debrecen belvárosában már 3 helyszínen lesz augusztus 17-19. között.

Ennek során a város ikonikus épülete, a református Nagytemplom Bordos László Zsolt vezetésével, egy nemzetközi 3D mapping művészekből álló csapat épületvetítésének köszönhetően újra „életre kell”. 2016-ban a 3D mapping művészek a Debreceni Egyetem homlokzatát „mozgatták meg”, tavaly pedig a Nagytemplomot. Idén újabb helyszínekkel bővül az épületvetítés és a Nagytemplom mellett a Déri Múzeum épülete interaktív vászonként szolgál majd, de a Régi Városháza is fénybe öltözik. A belváros tereit több méteres szoborinstallációk színesítik majd, ahol esténként színes fényforgatag, tűzzsonglőrök, led-táncosok, karneváli művészeti csoportok és térzene kínál felejthetetlen élményeket.

  • Teltházas lesz az ötödik alkalommal megrendezett Karneváléj, Magyarország legnagyobb arénashowja.

A látványos programsorozat ékköve a Nagyerdei Stadionban az augusztus 20-i Karneváléj, amely Magyarország legnagyobb arénashow-ja. Debrecen közkedvelt műsora az MTVA DAL legjobbjainak produkciójából kínál egy fantasztikus zenés estet. A legnagyobb hazai sztárok és több mint kétezer külföldi és magyar fellépő közreműködésével egy felejthetetlen összművészeti látványosságot ígér. Eddig 4 kontinens, 32 ország, 60 külföldi táncegyüttese és 75 hazai tánccsoportja lépett fel. 105 sztárfellépő 140 dalt énekelt el, és összesen 10.000 táncos szórakoztatott 100.000 nézőt.

  • Food Truck Show – 2018. 08. 17-20. Debrecen

Először rendezzük meg a Debreceni Virágkarnevállal összekötött Food Truck Show-t, ahol a guruló gasztronómia legjobb hazai mestereitől kóstolhatunk a Főtéren! A beguruló truckok (18 db): American BBQ, BazsaLicom, Burger Bár-hol, Briga Burger, Borkas, Bliss Cocktails, Finchi Food Catering, Froyo Like, GUSTO Pálinka, Kanálgép, Kanna Guruló Csehó, Meat & Sauce, MEATing Hentesbár, Perla Caffé, Pilsner Urquell Magyarország Beer Truck, The Grilled Piggy, The Soft – FoodTruck, Királyi Marcipán Desszert.

Augusztus 18-19. között megrendezzük a 100 ezer forintos fődíjas Street Art Show-t. A verseny célja, hogy minden amatőr utcaművész kipróbálhatja magát egy olyan műfajban, amely lehet, hogy megváltoztatja az életét. Jelige: „Mert mi hiszünk az utcában.”

  • Sakk szimultán – 2018. augusztus 20, 15:00 – 17:00 Kölcsey Központ

A sakkszimultán lényege, hogy a szimultánt adó játékos több ellenfél ellen játszik, mindegyik táblán fehér színnel. A sakkasztalok rendszerint körben vannak elhelyezve, a szimultánt adó játékos körbe jár az asztalok között és minden táblán lép egyet. Az ellenfelek válaszlépéseiket akkor tehetik meg, ha szimultánt adó ellenfelük odaér. A négykezes szimultán esetében két szimultánt adó játékos van, felváltva lépnek egyet – egyet mindegyik táblán. A nehezítés a játékban az, hogy nemcsak ellenfeleik játékát kell követniük a szimultánt adó játékosoknak, hanem egymáséit is. A szimultán 49 táblásra van tervezve, tehát a résztvevők száma limitált. 2018. augusztus 20-án, 15 órakor kezdődik a Kölcsey Központban. A helyszínen csak korlátozott számban lehetséges a jelentkezés a szimultánra, ezért kérjük, hogy előzetesen a sakkiskola@gmail.com címen jelentkezzenek az érdeklődők. Az 1850 Élő- pont alatti játékerejű játékosok jelentkezését várják.

Résztvevők: Pintér József nemzetközi nagymester, (Budapest, 1953. november 9. –) magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, több, mint 100-szoros válogatott, nyolcszoros sakkolimpikon, sakkolimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, BEK-győztes, kétszeres magyar bajnok, 20-szoros magyar csapatbajnok, U20 junior Európa-bajnoki ezüstérmes, edző, szakíró.

Tran Dávid, a debreceni sakkegyesület ifjú büszkesége 11 éves, 1954 az Élő-pontszáma. Országos diákolimpiai bajnok és rapid bajnok korcsoportjában. Nemcsak a sakkban jeleskedik, hanem a matematikában is, a Zrínyi országos matematikai versenyen is bajnok!

  • Táncol a város – esti karneváli felvonulás – 2018. augusztus 21 (kedd)

A Debreceni Virágkarnevál augusztus 20-i felvonulás ráadásaként táncol együtt a város augusztus 21-én este. A karnevál hazai és nemzetközi táncosai, hagyományőrző csoportjai haladnak végig a belvároson, hogy együtt ünnepeljék a Debreceni Virágkarnevált.

08.00-22.00 Virágkocsi-kiállítás 17.00-18.00 Kürtőskalács Guinness-rekord kísérlet: a világ legnagyobb parázson sült kürtőskalácsa! 18.00-19.00 Biga-koncert 20.30-22.00 Hooligans-koncert