Első fokon 12 évet kapott K. S., az ebesi álbróker

Helyi hírek

Bűnösnek mondta ki a bíróság 556 rendbeli csalás és sikkasztás, valamint 552 rendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt az egykori Civis Globál Brókerház Zrt.-t irányító K. Sándort, aki 559 sértettől 2 milliárd forintot csalt ki 2011 és 2013 között – közölte a Debreceni Járásbíróság. A bíróság 12 év börtönbüntetést szabott ki, és 10 évig a közügyek gyakorlásától is eltiltotta K-t, aki Gazdasági-pénzügyi foglalkozást sem űzhet többé. A bíróság 1,8 milliárd forint értékben adott helyt több mint 500 sértett polgárjogi igényének. A bíróság emellett kötelezte a vádlottat 5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

K. S. 2011. decembere és 2013. októbere között 850 befektetési szolgáltatásról szólómegállapodást kötött, négy cég nevében. Három sértett 50 millió forintot meghaladó összeget adott át a jó hozamú befektetés reményében. A bírósági szakban derült ki, hogy a Debreceni Törvényszék Cégbírósága már a bejegyzéskor figyelmeztette a vádlottat, hogy az alapkezelési, befektetési szolgáltatást törölje a cégiratokból.

A cégek biztosítás-közvetítéssel foglalkozhattak, befektetési szolgáltatásra szóló engedélye azonban egyiknek sem volt. K. S. 2011. decemberétől előbb az általa ismert, szűkebb ügyfélkör részére ajánlott kimagaslóhozamot garantáló befektetéseket. Kezdetben fizették a kamatokat, így rohamosan terjedt a cég jó híre.

2013. októberében már száznál több üzletkötő dolgozott a vádlottnak, Budapesten, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Kecskeméten régiós központok jöttek létre. Professzionális cég képét mutatták, elegáns irodákat béreltek, ez is megtévesztette az ügyfeleket.

A szerződésekben leírták, hogy rendelkeznek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével, garantálta a tőke- és hozamvédettséget, valamint szavatolta az Országos Betétbiztosítási Alap 100 000 eurós garanciáját is. A PSZÁF és az OBA hiába tettközzé figyelemfelhívásokat, és hiába mondta fel két biztosító is a felelősségbiztosításokat, az ügyfelek erről nem értesültek.

Egy élet munkáját herdálta el

Sokan az életük során összegyűjtött vagyonukat, mások a temetésre félretett, vagy a gyermekeik taníttatására szánt spórolt pénzüket adták oda. Az ügyfelek 1 milliárd 700 millió forintot és 500 millió forint értékű devizát ruháztak át a vádlottra. A befizetések összege ennél is több volt, de ennyit lehetett bizonyítani: sok esetben ugyanis ismeretlen maradt a sértett, vagy nem sikerült igazolni a befizetést.

A befolyt 2 milliárd 200 millió forintból a vádlott összesen 140 millió forint értékű befektetést fizetett vissza.

A pénz sorsa ismeretlen

Az eljárás egyik fontos kérdése az volt, hogy mi lett a 2 milliárd forint sorsa, ezt a kérdést az egyik tanú is feltette a vádlottnak, de a vádlott kitérő választ adott, a pénz sorsa máig ismeretlen.

Ami valószínű: a társaságok működtetése, fenntartása mellett K.S. saját és családja megélhetését, megszokott életszínvonalát biztosította a pénzből. A cégek bankszámláiról –bizonyíthatóan – készpénzben 940 millió forintot vettek ki.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan jelentős enyhítésért fellebbezett.

A vádlottat az ügyészség indítványára a bíróság háziőrizetből újra előzetes letartóztatásbahelyezte, így K.S.-t a tárgyalóteremből rendőrök vitték el.