Gátépítési gyakorlatot tartott a Katasztrófavédelem Hajdúszoboszló és Nádudvar között

Helyi hírek

Szombaton kora reggel folytatták munkájukat a Hortobágy és a Kálló Járási Mentőcsoport tagjai. Ahhoz, hogy sikeres minősítést kapjanak gátépítési feladatokat kellett megvalósítaniuk. A gyakorlat szervezői a Hajdúszoboszló és Nádudvar közötti szakaszon újabb szimulált veszélyhelyzetet dolgoztak ki a mentőcsoport részére.

A feladat szerint a folyón levonuló árhullám következtében a gátat meg kellett erősíteni, mely során nyúlgát építési és bordásmegtámasztási feladatok hajtottak végre a mentőcsoportok. A gát megcsúszása következtében 8-10 pánikba esett lakos menekülni kényszerült a közeli erdős területen keresztül. Akik órák múlva sem kerültek elő. Valószínűleg a menekülés közben balesetet szenvedhettek. A pénteki naphoz hasonlóan kereső kutyák segítették a mentőcsoport munkáját. Az erdős terület átvizsgálása után rátaláltak a sérült, kihűlt emberekre, majd ellátták sérüléseiket és átadták a mentőszolgálat részére.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei időközben egy talpszivárgást észleltek a folyószakaszon, melynek elfogására a mentőcsoportoknak egy buzgár ellennyomó medencét kellett megépíteni.

A feladatok végrehajtása után a minősítők visszavonultak, majd rövid egyeztetés után újra felsorakoztatták a mentőcsoportot a Hajdúszoboszlói Kiképző és Raktár Bázison.

Az újraminősítő gyakorlat vezetője a Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, Szabó Imre tű. alezredes megköszönte azt az önkéntes munkát, amit a kétnapos gyakorlat alkalmával végrehajtottak. Kiemelte azt, hogy a katasztrófavédelemnél eltöltött közösségi szolgálat megyénkben is igen sikeres, hiszen a minősítő gyakorlat alkalmával az eltűnt, sérült embereket a debreceni Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola végzős diákjai valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei játszották el. Akiknek az alezredes szintén megköszönte a szerepjátékot.

Az újraminősítés eredményét, a bizottság elnöke Koós Zoltán tű. alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője ismertette. Elmondta, igazán nehéz feladatokat kellett teljesíteni a csapat tagoknak. A feladatokat nehezítette, hogy egy-egy sérülthez összetett műszaki mentési feladatok elvégzése után tudtak hozzáférni, így sok ember összehangolt munkájára volt egyszerre szükség. Gratulált a Hortobágy és a Kálló Járási Mentőcsoport tagjainak, majd átadta az újraminősítés sikerességéről szóló okleveleket a csoportok vezetőinek. Így a megyei mentőcsoport a közepes városi kutatás, a búvár, a kutyás keresés, valamint az alapvető vízkárelhárítás míg a járási mentőcsoport a kutyás keresés és a kötéltechnikai feladatok területén is bevethető.

Fotós: Papp-Kunkli Nóra