Turnéra indul a Debreceni Virágkarnevál két virágkocsija

Helyi hírek

A Debreceni virágkarnevál egyik szimbóluma, a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi a hétvégén Budapesten látható, ami a virágkompozíció elmúlt évekbeli országjárásának immár tizennegyedik állomása.

Irány a Hősök tere

Az egyik legismertebb és leghíresebb debreceni virágkocsi a Nemzeti Vágta helyszínén a Hősök terén tekinthető meg. A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy évente magyarországi és határon túli városok fogadják ezt a virágkocsit: A Szent Korona tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, tavaly pedig Nagyboldogasszony napján Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldotta meg Esztergomban. A kompozíció 2017-ben a Hortobágyi Lovasnapokon, majd ismét Esztergomban járt, a Debreceni Virágkarnevált követően pedig a Nemzeti Vágtán is mutatkozik be. (A virágkompozíció tervezője és szobrász: Pikó Sándor, kivitelező: Szabó Erzsi, Gulyás Tamás, Statikus: Kiss Péter)

A 10 éves Nemzeti Vágtán a szombati megnyitó ünnepségen 200 lovas, köztük 150 hagyományőrző huszár vonul fel és 300 gyalogos hagyományőrző katona jelenik meg a Hősök terén. A megnyitó ünnepség részeként fogadalmat tesz annak a 72 településnek a lovasa, akik az Elővágták után több mint 200 lovas közül a Nemzeti Vágta budapesti döntőjébe jutottak. Ezen az eseményen Debrecen városa képviseletében a szabadszállási Hajdú László indul Liptó nevű, 6 éves pej ménjével. A versenyző, két munkatársa, valamint a ló futtatásának Nemzeti Vágtával kapcsolatos költségeit Debrecen önkormányzata állja, a ló szállításáról pedig a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. gondoskodik.

Hadd csodálják meg Szlovákiában is!

A “nyáját terelő jó pásztor” című Esztergom és Debrecen közös virágkocsija pedig a hétvégén Királyhelmecen mutatkozik be a város napján. Szeptember 15-17. között rendezik meg Királyhelmecen a XV. Bodrogközi Kulturális Fesztivált, Királyhelmec Város napját és a Szüreti ünnepséget,amely hagyományos szüreti vásárral és felvonulással kezdődik, majd rendkívül gazdag egész napos programokkal, többek között kulturális, kézműves és sportbemutatókkal, számos hazai, magyarországi népművészeti és hagyományőrző csoport fellépésével, továbbá rockénekesek,-együttesek koncertjével várja a város és a környező, valamint távolabbi települések lakóit.

A nyáját terelő jó pásztor című Esztergom és Debrecen közös virágkocsija

A Bodrogközi és Ung – vidéki Közművelődési Intézet, illetve a Királyhelmec és a Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézménye által szervezett a “KIRÁLYI BAKCHIÁDA” keretén belül rendezett kiállításokra is sor kerül. Királyhelmecen, a Mailáth József Regionális Múzeum udvarán tekinthető meg a “nyáját terelő jó pásztor” virágkompozíció. A kompozíció a két vallási központ, Esztergom is és Debrecen megtartó hitéletének közös gyökerét mutatja fel. A kereszt(y)én(y) szimbolikában a bárány a világ bűnét hordozó, a helyettes áldozatot vállaló Megváltó jelképe. Isten Báránya az, aki elveszi a világ bűneit, s megváltásával legyőzi a halált. A zászlós bárány a helvét hitvallást szimbolizáló zászlóra tekint, s a nyájat terelő Pásztorra. Arra a jó Pásztorra, aki bárányait ismeri, nevükön szólítja őket, az elveszett bárányt sem hagyja elveszni, utánamegy, s a nyájáért életét adja. Az eget és földet mintázó cifraszűrben lépdelő pásztor furulyájából a Teremtő Erő, az Ige szökkenti szárba a virágokat. (Tervező és szobrász: Pikó Sándor, virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné, statikus: Kiss Péter)