Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Hajdúszoboszlón

Helyi hírek

Külsővédelmiterv-gyakorlat zajlott a közelmúltban Hajdúszoboszlón. A város polgári védelemben tevékenykedő állománya a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat szakembereinek közreműködésével egy töltőállomás hajdúszoboszlói telephelyén bekövetkezett baleset súlyos következményeinek hathatós kezelését szimulálta.

A gyakorlat feltételezése szerint Hajdúszoboszló külterületén, egy töltőállomás töltő-lefejtő telephelyén, egy közúti tartályjármű töltésekor műszaki meghibásodás következett be. A baleset során mintegy kilenc tonna mélyhűtött cseppfolyós propán került a szabadba. A propán párolgása közben szikra keletkezett, ami aztán tűz keletkezéshez vezetett. Az oltórendszer meghibásodása miatt a tűz tovább terjedt, robbanás is bekövetkezett. A robbanás lökéshulláma elérte a települést, több ember megsérült, és anyagi károk is keletkeztek.

A gyakorlatot a település polgármestere, dr. Sóvágó László és a debreceni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, dr. Nagy Imre tű. alezredes nyitotta meg. Ezután a töltőállomás üzemvezetője, Gulácsi Imre arról beszélt, milyen problémákat jelentene Hajdúszoboszlónak egy esetleges üzemi baleset. Szabó János tű. főtörzszászlós és Sándor István tű. zászlós a felmerülő tűzoltói beavatkozásokról adott tájékoztatást.

A a külsővédelmiterv-gyakorlaton a társszervek képviselői is képviseltették magukat, a mentőszolgálattól Mándoki András, a rendőrségtől Hullár Gusztáv címzetes rendőr alezredes mondta el a feltételezett balesetnél felmerülő feladataikat.

Az előadásokat és a törzsgyakorlatot Szeifert Imre tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő vezette le. Pintér Tamás tű. ezredes, Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a gyakorlatot megfeleltre értékelte.