A 2017-es virágkarnevál programja

Helyi hírek

2017.augusztus 12. (szombat) 16:00 a Békás játszi Lurkó Ligete
Ingyenes program

RÉGI PARÁDÉ
az ORT-IKI Báb-és Utcaszínház előadása
2017.augusztus 12. (szombat) (17:00)
Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Ingyenes program

KIMEGYEK HOLNAP AZ ÁLLATKERTBE
a Makám családi koncertje

A műsor játékos formában igyekszik közel hozni a mai városi gyermekekhez a természetet, az erdőt, mezőt, tavat, folyót, s a benne élő állatokat. A dalok nemcsak a gyerekeket szólítják meg, kicsiket, nagyokat, öregeket egyaránt hívnak, akik játékos kedvüket megőrizték. Hallunk a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a csigabigák tavaszi báljának vendégseregéről, a kabócáról, aki nem szeretett tanulni és még a „ma született” aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről is. Akinek ez sem elég, azzal kimegyünk az Állatkertbe és a Barlangszínházban meghallgatjuk az ott élő állatok hangversenyét.

Boros Attila – akusztikus basszusgitár, Eredics Dávid – klarinét, szaxofon, kaval, furulya
Keönch László – dob, ütőhangszerek, Magyar Bori – ének, Krulik Zoltán – akusztikus gitár, ének, Kuczera Barbara – hegedű, ének
2017. augusztus 12. szombat 20.00 | Nagyerdei Szabadtéri Színpad
KISS ÁDÁM A NAGYVILÁGBAN: 80 PERC ALATT A FÖLD KÖRÜL

Az elmúlt években rengeteg helyen járt a világban, ha nem fellépés, akkor forgatás céljából, egyszer még az is előfordult, hogy magánúton. Sok ország és nép kultúrájába nyert betekintést, és bizony csuda dolgokat látott, fantasztikus emberekkel ismerkedett meg a napsütötte Romániától a ködös Californiáig. De hagyott ő is bőven nyomot az emlékezetükben. Kissádám a Nagyvilágban! Érdekelnek a részletek? Válts jegyet egy különleges utazásra! Jártál már négy kontinensen egy óra alatt? Csöppentél már szlovén raftingtúráról az egyiptomi sivatagba!? Külföldön is magyarok vagyunk-e? Utazunk-e eleget? Ha igen, hogyan? Mit viszünk, és mit hagyunk ott magunkból? Milyen hatással van ránk egy másik nép kultúrája? Hogy él egy thai nyugdíjas? Sok ehhez hasonló kérdésre megkapjuk a választ, természetesen humorosan, és még az útlevelünket is otthon hagyhatjuk. Egy színházjegy árából útlevél nélkül beutazhatsz négy kontinenst.

www.nagyerdeiszabadteri.hu
2017.augusztus 13. (vasárnap) 16:00
a Békás játszi Lurkó Ligete
ingyenes program

VITÉZ LÁSZLÓ ÉS VAS JULISKA
Fabók Mancsi Bábszínháza
2017. augusztus 13, vasárnap (17:00) Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Ingyenes program
GŐGÖS GÚNÁR GEDEON: KIUGROTT A GOMBÓC …
A Veronaki zenekar lemezbemutató családi koncertje

A Gőgös Gúnár Gedeon 1962-es első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvasták/olvassák Tarján Veronika nagymamájának, Varga Katalinnak a kötetét. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ez a könyv majdnem minden magyar család könyvespolcán fellelhető. A Kiugrott a gombóc… című album a 2016-os Libabál folytatása, ezen is a Gőgös Gúnár Gedeon versei elevenednek meg, a zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a popzene hangzásvilága.
A közreműködők között szerepel vendégművészként Szokolay Dongó Balázs, aki unikális játékával teszi felejthetetlenné a muzsikát.

Tarján Veronika – ének, Fejér Simon Pál – gitár, koboz, vokál, torokének, Árkosi Szabolcs –- harmonika, saz, charango, vokál, Herr Attila – basszusgitár, nagybőgő, Mogyoró Kornél – ütőhangszerek, szájbőgő, Szokolay “Dongó” Balázs – furulya, kaval, szaxofon, duda

2017. augusztus 13. (vasárnap) 20.00 | Nagyerdei Szabadtéri Színpad
ZENEVONAT SZUPERKONCERT AZ LGT SZTÁRJAIVAL
Karácsony János, Solti János, Veres Mónika Nika, Heincz Gábor Biga, Abrakazabra

A Zenevonat Szuperkoncert harmadik éve járja az országot az LGT legnagyobb slágereivel. Az Abrakazabra zenekar által létrehozott produkcióban a zenekar klasszikussá vált dalait – Ő még csak 14, Nem adom fel, Zenevonat, Álomarcú lány, A dal a miénk, Miénk ez a cirkusz, Mindenki – két eredeti LGT-tag, Karácsony János és Solti János közreműködésével dolgozza fel. A koncerteken a legendás LGT tagjai mellett két másik, a hazai élvonalhoz tartozó zenész kap helyet: Veres Mónika Nika és Heincz Gábor Biga. Veres Mónika Nika az LGT tagjai által női előadóknak írt dalokat tolmácsolja, többek között a Játssz még, a Hello vagy a Szólj rám, ha hangosan énekelek című számokat. Heincz Gábor Bigának gyerekkora óta kedvence az ikonikus zenekar, egy televíziós műsor kedvéért pedig egyszer áthangszerelt néhány LGT-dalt. Az LGT zenészeinek annyira megtetszett az ő verziója, hogy azóta is ebben a hangszerelésben szólalnak meg a dalok a Zenevonat Szuperkoncerteken. A zenekari kíséretet az Abrakazabra Zenekar látja el, akik Magyarország legnagyobb pop- és rocksztárjaival és számos ma népszerű előadóval dolgoznak együtt folyamatosan.

www.nagyerdeiszabadteri.hu

2017. augusztus 14-15. (hétfő, kedd) 20.00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Madách Színház | ÜGYES KIS HAZUGSÁGOK
vígjáték egy részben

A New York-i sikervígjáték Magyarországon először a Madách Színház előadásában, Nagy Sándor, Balla Eszter, Kerekes Éva és Szerednyey Béla főszereplésével! Szereplők: Kerekes Éva, Szerednyey Béla, Balla Eszter, Nagy Sándor, Rendező: Szirtes Tamás

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!
Az előadás hossza (szünet nélkül): 110 perc

www.nagyerdeiszabadteri.hu
2017.augusztus 15. (kedd)
Ingyenes program

16.00 Nagyerdő, a Békás játszi Lurkó Ligete
ABRAKADABRA KISKUTYÁKKAL, KISNYUSZIKKAL
vendégünk: Szemerey László bűvész

17.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
ARANY JÁNOS: A NAGYIDAI CIGÁNYOK
a CsaVar Színház előadása

2017. augusztus 16. (szerda)
Ingyenes program

16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
KUNKORI TÖRTÉNETEK
Szent László-legendák és egyéb finomságok a Langaléta Garabonciásoktól

17:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad
SÁRKÁNYJÁRGÁNY+PIZSAMÁTOR
A Rutkai Bori Banda mesekoncertje gyerekeknek – sok játékkal, tánccal, bábokkal
Ingyenes program

Rutkai Bori énekes, képzőművész, dalszerző, szövegíró, mesekertész. Első gyereklemeze 2009-ben a Kossuth Rádió megbízásából a Vacka Rádió című hangjátékhoz készült. 2014-ben jelent meg a Sárkányjárgány című könyv és lemez a Kolibri Kiadó gondozásában, amely már Rutkai Bori Banda néven Bori dalszövegei alapján készült. Miután a zenekar Sárkányjárgánya körbeszáguldotta az országot és számos családban „házi kedvenc” lett – megérkezett a Pizsamátor, és vele együtt az újabb kaland-dalok. De kik azok a Pizsamátorok? Köztünk élő átváltozóművészek: hol kalózok, hol bunkerépítők, máskor porszívószelídítők, olykor piciklis artisták, balatoni indiánok vagy a Rizibizi Diszkóban halandzsázó maharadzsák. És ahogy a Pizsamátorok átváltoznak, úgy telnek meg színnel és varázslattal a hétköznapok. A lendületes tánczenék egyik játékból a másikba repítenek. Rutkai Boriék bátran nyúlnak „felnőtt zenei” alapokhoz, amit aztán át- meg átszőnek humoros mesevilággal. Az egész családot megtáncoltató, felvidító dalok szövegeit Bori írta, a könyvet is az ő festményei illusztrálják. A koncerteken horgolt bábjaival eleveníti meg a mesedalokat, színes sapkáival és csíkokban bővelkedő jelmezeivel pedig Pizsamátort varázsol a gyerkőcökből és a felnőttekből egyaránt.

2017. augusztus 17. (csütörtök)
Ingyenes program

16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
SZERENCSÉS JÁNOS AVAGY AZ ÖRDÖG HÁROM ARANYHAJSZÁLA
a Vojtina Bábszínház előadása

17.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
A HŐS MIKLÓS
a MárkusZínház előadása
2017. augusztus 17. (csütörtök) 20.00
Nagyerdei Szabadtéri Színpad (esőhelyszín: Kölcsey Központ)
SEMMI KONFERENCIA

A Kiscsillag, az ország legnépszerűbb art-rock zenekara tavaly áprilisban újszerű, színházi elemeket, látványt felvonultató – a zenekar vezetője, Lovasi András meghatározása szerint „koncertszínház“ – irányba indult el. Az Erkel Színházban debütált darab címe Semmi Konferencia. Az előadáson a Kiscsillag játssza a zenét, mellettük pedig olyan vendégelőadók lépnek fel, mint Péterfy Bori (Péterfy Bori & LoveBand), Falusi Mariann, Németh Juci, Földes Eszter, Varga Livius (Quimby), Likó Marcell (Vad Fruttik), Busa Pista (Irie Maffia).

SZEREPLŐK: Leskovics Gábor – Jónás Lovasi András – Kisfiú, Péterfy Bori – Anya
A SEMMI KONFERENCIA szakértői: Busa Pista, Falusi Mariann, Földes Eszter, Likó Marcell, Németh Juci, Varga Livius

Jegyár: 5 400, 4 900, 4 400, 3 900 Ft

2017. augusztus 18. (péntek)

17.00 a Nagyerdei Stadion északi rendezvénytere
GALIBA-FELVONULÁS, majd GALIBA-SZÍNPAD

augusztus 18. 20.00 | Nagyerdei Szabadtéri Színpad
SWING ÉS A BOOGIE – a Debrecen Big Band és Majsai Gábor műsora

Aki szereti a szórakoztató nagyzenekari dzsesszt, a lüktető swinget, a lendületes, pörgős boogie-t és a latinos ritmusokat, azok számára mindig különleges zenei csemegéket kínál a Debrecen Big Band. Ezúttal egy különleges műsorral, a „magyar Tom Jonesként és a swing nagyköveteként” is emlegetett Majsai Gáborral lépnek egy színpadra és kápráztatják el a zenekedvelő közönséget többek között olyan klasszikusokkal, mint Louis Amstrong híres Bicskamaxi című dala vagy Tom Jones Sex bomb című száma.

Közreműködők:
Majsai Gábor – ének, szájharmonika, Zsemlye Sándor – szaxofon, LeDdance Hungary és a Debrecen Big Band, Konferál: Fazekas László

Online jegyvásárlás: fonixinfo.jegy.hu
2017. augusztus 19. (szombat)
Ingyenes program

16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
A VILÁG KENYERE
Écsi Gyöngyi bábjátéka

17.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
VITÉZ LÁSZLÓ
Pályi János bábjátéka

2017. augusztus 19. 20.00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad
„ÜNNEPI NYITÁNY” – a Kodály Filharmonikusok Debrecen koncertje

Az idén, a névadó iránti elkötelezettségéből fakadóan, az együttes műsorában kiemelt szerepet kap Kodály Zoltán művészete, ám a műsor gerincét a zenetörténet legnépszerűbb alkotásai jelentik. Szent István ünnepének előestéjére olyan zenei csokrot válogattak össze, mely nem pusztán kellemes nyáresti kikapcsolódást ígér, hanem szívet-lelket melengető módon készít föl nemzetünk legnagyobb ünnepére, a magyar államalapítás napjára. Közreműködik: a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel, Műsorvezető: Gróf Miklós

Online jegyvásárlás: fonixinfo.jegy.hu

2017. augusztus 20. (vasárnap)

7.00 Megyeháza (Piac u. 54.) – Nagyerdei körút
KARNEVÁLI FELVONULÁS: Kerékpárosok, veterán autók, virágkocsik és művészeti csoportok felvonulása

Hazánk egyik legnagyobb és egyben legnépszerűbb kulturális rendezvénye tavaly ünnepelte 50. születésnapját. A rendezvény központi eleme az augusztus 20-i karneváli felvonulás, amin a több százezer szál élővirág felhasználásával készített, közel 5 méter magas és 12 méter hosszú virágkompozíciók hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében haladnak végig Debrecen utcáin. Online jegyvásárlás: debreceniviragkarneval.jegy.hu
11.30 Nagyerdő: a Békás játszi Lurkó Ligete
a Langaléta Garabonciások gólyalábas játékai
Ingyenes program

12.30 Nagyerdő: a Békás játszi Lurkó Ligete
a DuoTrio Utcaszínház vásári komédiái
Ingyenes program

13.00-20.00 Nagyerdei Stadion, északi rendezvénytér
VIRÁGKOCSI-KIÁLLÍTÁS
A felvonulást követően a menetben végigvonuló virágkocsik és old timerek kora délutántól testközelből is megtekinthetők, miközben a közönséget folklórcsoportok bemutatói szórakoztatják.
A virágkocsik 20 óráig, az old timerek és a folklórbemutatók 18 óráig láthatók.

Online jegyvásárlás kezelési költség nélkül: debreceniviragkarneval.jegy.hu

14.00 Nagyerdő: a Békás játszi Lurkó Ligete
a Debrecen Helyőrségi Zenekar koncertje, közreműködik a Maskara Alapítvány mazsorettcsoportja
Ingyenes program

14.30-16.00 Sörkert-színpad
Marosvásárhely Debrecenben: Asztalos Zsolt, Bronx akusztik
Ingyenes program

16.00-18.00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Karneváli Fieszta
művészeti csoportok ingyenes bemutatója

18.00-20.00 Sörkert-színpad
Marosvásárhely Debrecenben: Bad Clinton, Bronx akusztik, Marosvásárhelyi Rocksuli
Ingyenes program
19.00 Nagyerdei Stadion
KARNEVÁLÉJ
Magyarország legnagyobb arénashowja

– A LEGNAGYOBB HAZAI SZTÁROK, VILÁGHÍRŰ ABBA-SLÁGEREK, MESEMUSICALEK ÚJRATÖLTVE, GALAKTIKUS LÁTVÁNYELEMEK, 2000 HAZAI ÉS KÜLFÖLDI TÁNCOS, ARTISTÁK, ILLUZIONISTA, Rendező: Böhm György Jászai Mari-díjas művész

Online jegyvásárlás kezelési költség nélkül: debreceniviragkarneval.jegy.hu
22.00 Egyetem tér
TŰZIJÁTÉK

22.30 Egyetem tér
The Biebers-koncert

23.23 Nagyerdei Szabadtéri Színpad
EKF 2023 – Debrecen vonzza a filmeket!
Kertmozi a Szabadtérin: Tankcsapda – Jubileum 25
magyarul beszélő koncertfilm

Belépés: 500 Ft-os italjeggyel

00.00-02.00 Egyetem tér
Utcabál
2017. augusztus 21. (hétfő)
Virágkocsi-kiállítás a Kossuth téren (egész nap)

2017. augusztus 22. 20.00 | Nagyerdei Szabadtéri Színpad (esőhelyszín: Kölcsey Központ)
CSÍK ZENEKAR KONCERT, VENDÉG PRESSER GÁBOR
Közel 30 éve, hogy a magyar népzenei élet egyik lelkesen tanuló, tudását szeretettel továbbadó, bátran igényesen alkotó, elismerten népszerű együttese a Csík zenekar. „Elképesztő, mennyi sokszínű zenei élményt élhetünk át bármelyik percben a napjainkban zajló technológiai forradalom eszközeinek segítségével, mégis szüksége van a lelkünknek arra, hogy meglelje, felfedezze a saját zenei hovatartozását, érezze ennek sodrását, lüktetését. A Csík zenekar muzsikájának sajátos hangzásvilága is lehet az a valami, ami segít a lelkünknek rátalálni erre. Ráadásul egy koncertélménynél sokkal többet adnak: Kultúrát, kalandozást a zene világába, örömöt és megnyugvást a hétköznapokban.” (Csík János)

Jegyár: 4 900, 4 400, 3 900, 3 400 Ft
A DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁL TEMATIKUS PROGRAMJAI

Galiba Gyermekfesztivál
2017. augusztus 12, Szombat – 2017. augusztus 20, Vasárnap
2012-ben született az ötlet: a virágkarneváli felvonulás kistestvéreként az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva hadd kóstoljanak bele a karneválozás örömeibe. A Galiba Gyermekfesztivál Fazekas Mihály Ludas Matyijára, pontosabban Matyi libájára, Galibára is emlékeztet minket. S mivel „nincs szebb állat, mint a lúd”, a Galiba ideje alatt igyekszünk a ludak dicséretét is becsempészni a virágok közé.

AUGUSZTUS 12. (szombat)
16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
ORT-IKI-PARÁDÉ
gólyalábas utcaszínház

17.00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad
KIMEGYEK HOLNAP AZ ÁLLATKERTBE
Makám-koncert

AUGUSZTUS 13. (vasárnap)
16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
VITÉZ LÁSZLÓ ÉS VAS JULISKA
Fabók Mancsi Bábszínháza

17.00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad
GŐGÖS GÚNÁR GEDEON: KIUGROTT A GOMBÓC…
Veronaki-koncert

AUGUSZTUS 14. (hétfő)
16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
DUOTRIO
gólyalábas utcaszínház

17.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
VÁSÁRFIA
a Holló együttes koncertje

AUGUSZTUS 15. (kedd)
16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
ABRAKADABRA KISKUTYÁKKAL, KISNYUSZIKKAL
vendégünk Szemerey László bűvész

17.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
ARANY JÁNOS: A NAGYIDAI CIGÁNYOK
a CsaVar Színház előadása

AUGUSZTUS 16. (szerda)
16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
KUNKORI TÖRTÉNETEK
Szent László-legendák és egyéb finomságok a Langaléta Garabonciásoktól

17.00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad
PIZSAMÁTOR+SÁRKÁNYJÁRGÁNY
Rutkai Bori Banda-koncert

AUGUSZTUS 17. (csütörtök)
16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
SZERENCSÉS JÁNOS AVAGY AZ ÖRDÖG HÁROM ARANYHAJSZÁLA
a Vojtina Bábszínház előadása

17.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
A HŐS MIKLÓS
a MárkusZínház előadása

AUGUSZTUS 18. (péntek)
17.00 a Nagyerdei Stadion északi rendezvénytere
GALIBA-FELVONULÁS, majd GALIBA-SZÍNPAD

AUGUSZTUS 19. (szombat)
16.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
A VILÁG KENYERE
Écsi Gyöngyi bábjátéka

17.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
VITÉZ LÁSZLÓ
Pályi János bábjátéka

AUGUSZTUS 20. (vasárnap)

A felvonulás után a Nagyerdőn
11.30 a Békás játszi Lurkó Ligete
a Langaléta Garabonciások gólyalábas játékai

12.30 a Békás játszi Lurkó Ligete
a DuoTrio Utcaszínház vásári komédiái

14.00 a Békás játszi Lurkó Ligete
a Debrecen Helyőrségi Zenekar koncertje, közreműködik a Maskara Alapítvány mazsorettcsoportja

A hét folyamán a nagyerdei Békás játszótér környékén ka2al Gyermekpálya, „Hortobágy házhoz jön”, „virágörökség” az Angyalligettel, fényképezkedés baglyokkal, szappanbuborékok a DÖFI-vel, Ga-libaságok a Gyermekváros Egyesülettel, KreDenc-kuckó, és ami belefér.

A programok ingyenes látogathatók!
Cseh Sörkert
2017. augusztus 12, Szombat – 2017. augusztus 20, Vasárnap

Hozzászoktunk, hogy a Karneváli Héten a Nagyerdőn évről évre „habzó cseh sört iszunk”. Idén sem lesz másként, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad rendezvényterén mutatkoznak be a sörfőzdék, s a kóstolgatáshoz zenekarok szolgáltatnak muzsikát (Heritage, Aznaposok, Éva Presszó.), augusztus 20-án pedig Marosvásárhely élteti a Sörkert-színpadot.

A programok ingyenes látogathatók!
FÉNYEK ÉJSZAKÁI – 2017. AUGUSZTUS 15, KEDD – 2017. AUGUSZTUS 19, SZOMBAT
MONUMENTÁLIS ÉPÜLETVETÍTÉS, FÉNYINSTALLÁCIÓK, TÜNDÉRKERT
A programok ingyenes látogathatók!

2016-ban hatalmas sikert aratott az öt világhírű 3D mapping művész látványos animációja, amely a Debreceni Egyetem homlokzatát keltette életre. Idén augusztus 17. és 19. között a cívisváros egyik ikonikus épülete, a Nagytemplom lesz hazánk legkiválóbb művészeinek vászna. A monumentális épületvetítést kiegészítve augusztus 15-től több méteres szoborinstallációk színesítik a debreceni belváros tereit, melyeknél esténként színes fényforgatag, tűzzsonglőrök, ledtáncosok, karneváli művészeti csoportok és térzene kínál felejthetetlen élményeket.

2017. augusztus 15.
Régi Városháza udvara
16.00-23.00 Tündérkert
20.00 Bordó Sárkány Régizene Rend
21.00 Sáli Levente homokfestő

2017. augusztus 16.
Régi Városháza udvara
16.00-23.00 Tündérkert
20.00 LED zenekar
21.00 Sáli Levente homokfestő

2017. augusztus 17.
Régi Városháza udvara
16.00-23.00 Tündérkert
20.00 Arco Nobile vonósnégyes
21.00 Sáli Levente homokfestő

2017. augusztus 17.
Kossuth tér
19.00 Debreceni Majorette Együttes
19.30 Lesz Dance TSE
20.00 Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület
20.30 Debrecen Big Band
21.00-00.00 3D épületvetítés
közben LedDance Hungary

2017. augusztus 18.
Régi Városháza udvara
16.00-23.00 Tündérkert
20.00 Debrecen Dixieland Band
21.00 Sáli Levente homokfestő

2017. augusztus 18.
Kossuth tér
19.00 Valcer Táncstúdió
19.30 RnB Dance Team
20.00 Debreceni Népi Együttes
20.30 Piruett TSE
21.00-00.00 3D épületvetítés
közben a tavalyi felvonuláson hatalmas sikert aratott német gólyalábasok, a Stelzen Art

2017. augusztus 19.
Kossuth tér
20.00 Debreceni Helyőrségi Zenekar
21.00-00.00 3D épületvetítés
közben tűzzsonglőrök

Hajdú-Bihar megye kincsei
2017. augusztus 11, Péntek – 2017. augusztus 27, Vasárnap

Hogy mi a közös a debreceni páros kolbász, Hajdúböszörmény településszerkezete és a kabai meteorit között? Mindezek és még számos más érdekesség, ami a múltunk része, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár kiállításán látható. De hogy jön ide Nürnberg városa? Évszázadokon keresztül hazánk volt Európa hús-éléskamrája. A „Magyar szürke hajtóúton” évente 100-200 ezer jószágot hajtottak a magyarok, jórészt osztrák, német és itáliai piacokra. Ennek első írásos emléke a 14. század közepén, Nürnbergben keletkezett. A vágóállatokat nemcsak hajdúk (hajtók) kísérték, hanem kereskedők, diákok, művészek is. Az utak mentén termékek, szokások, kultúrák találkoztak, cserélődtek. A németek és az osztrákok a mai napig Európa egyik legjelentősebb kereskedelmi és kulturális útvonalaként tartják számon a magyar szürke hajtóutat.
A kiállítás ingyenes látogatható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében naponta 9-től 18 óráig.

További információ: www.debreceniviragkarneval.hu