Pályázati forrásból megkezdődik a debreceni honvédtemető felújítása

Helyi hírek

Pályázati forrásból megkezdődik a debreceni honvédtemető felújítása – jelentette be a város polgármestere csütörtökön, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Papp László elmondta: az önkormányzat a Honvédelmi Minisztérium pályázatán 209 millió forintot nyert. Ebből a pénzből a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjával együttműködve az első világháborús katonák sírhelyeinek otthont adó temetőrész újulhat meg. Több mint kétezer úgynevezett párnakövet cserélnek ki vagy újítanak fel, valamint rendbe teszik a sétányt és a parkot is – tette hozzá.

Debrecen életében kiemelt jelentőségű a katonai hagyományok ápolása, ezért folytatni szeretnék a honvédtemető felújítását – hangsúlyozta.

A város közgyűlése a közelmúltban elfogadta, hogy a temető mauzóleumának rekonstrukciójára is pályázzanak. Mintegy 50 millió forintot költenének a beruházásra, amelynek részeként a többi közt az első világháború debreceni vonatkozásait bemutató állandó kiállítást alakítanának ki az 1932-ben épült mauzóleumban, és felújítanák a haldokló oroszlánt ábrázoló szobrot is, amelyet az 1849-es debreceni csata emlékére állítottak.
Távlati célként a debreceni önkormányzat egy hadtörténeti múzeum létrehozását is tervezi a városban – fűzte hozzá Papp László.

Ruszin Romulusz, a lövészdandár parancsnoka az MTI kérdésére elmondta: a honvédtemetőben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc óta nyugszanak hősi halottak, először a debreceni csata áldozatait temették el ott, majd az első és a második világháború katonaáldozatai közül is sokan ott leltek végső nyugalomra.