Indul a Cívis Kör – debreceniek találkoztak Budapesten

Helyi hírek

Civil kezdeményezésre, az EKF Debrecen 2023 programmal együttműködve 2017. június 26-án Budapesten szervezték meg a Jövő Debrecene című workshopot. Az alulról szerveződő esemény célja a fővárosban élő, cívisvároshoz szorosan kötődő fiatalok, egyetemisták, munkavállalók összefogása, akik tanulmányaik, munkájuk, családjuk miatt hagyták el Debrecent.

“A jövő Debrecene workshop egy kísérlet arra, hogy az “elszármazott”, már életvitelszerűen nem otthon élő cívisvárosiakat összekössük és lehetőséget biztosítsunk az egymással, illetve a várossal való kapcsolattartásra. Ez év nyarán elindítjuk a Cívis Kör kezdeményezést, ami egy online felület segítségével próbálja majd összekötni ezt a közösséget határon innen és túl” – hangsúlyozta Kovács Zsolt, az esemény egyik szervezője.

A résztvevők Papp László polgármester úr előadásából betekintést nyerhettek a Debrecenben zajló fejlesztésekbe és megismerhették a város jövőbeni terveit. “A kiemelt fejlesztések között találhatjuk a hazánkban egyedülálló, 2019-ben induló, 500 tanulót befogadó Nemzetközi Iskolát vagy a városi tömegközlekedést megújító, országos szinten is kiemelkedő főpályudvari projektet is. Célunk Debrecen régiós szerepének erősítése és európai szinten az egyik legélhetőbb város kialakítása, melynek vonzereje Budapestről és a régióból is a városba tud majd csábítani egyetemistákat, munkavállalókat, családokat. Ez a siker kulcsa” – emelte ki Debrecen polgármestere.

A rendezvény keretében Budapesten is bemutatkozott az EKF Debrecen 2023 program. A pályázat egyik célja a Jövő Debrecene találkozóhoz hasonló, Debrecenhez kötődő társadalmi együttműködések ösztönzése. Emellett számos lehetőséget biztosít a város közösségi, kulturális életének összefogására, fejlesztésére is. “Jelenleg a pályázat tartalmi összeállításán dolgozunk. Szeretnénk minél szélesebb kört megszólítani, hogy olyan programok, kezdeményezések valósuljanak meg, amelyek helyi, régiós, de akár globális problémkra is választ tudnak adni, ezzel támogatva Debrecent. Várjuk a véleményeket, javaslatokat, hiszen ez most minden debreceni pályázata” – hívta fel a figyelmet Porkoláb Gyöngyi, a EKF Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója.

A szervezők összel újabb találkozók megrendezését tervezik a Cívis Kör keretében. Aki pedig nem tud addig várni, ajánljuk figyelmébe a legnagyobb cívisvárosi találkozási pontot, a július 19-én induló Campus Fesztivált.