Hadisírokat gondoztak a katonák Debrecenben

Hadisírokat gondoztak a katonák Debrecenben

Helyi hírek

A hadisírok gondozásában májusban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái mellett a debreceni középiskolások is aktívan részt vettek.

A katonai jeles napok májusban sűrűbben követik egymást, mint az év más részében. A honvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Honvédelem Napja, a békefenntartóinkra is ekkor emlékezünk és a hónap végére esik a Hősök Napja is. A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. A megemlékezések – jellegükből következően – összekapcsolódnak az emlékművekkel, hadisírokkal.

Debrecenben katonasírok nagy számban kettő kizárólag katonatemetőben (Honvédtemető, Hősök temetője és Orosz Hadifogoly- és Járványtemető), továbbá a Köztemetőben találhatóak. Temettek katonákat – nagyobb számban első világháborús hősi halottakat – korábbiakban bezárt temetőkbe és az Izraelita Temetőbe is. Nem csak az ünnepségek, hanem a tavasz miatt is ilyenkor kell végezni a legkomolyabb hadisírgondozást, parkápolást is.

A területek karbantartásában civil szervezetek, iskolák és a Bocskai-dandár vesz részt, de nagy a szerepe van még a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének, a Bocskai István Bajtársi Egyesületnek és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központjának is. A hadisírok gondozását és rendben tartását Debrecen közterületeinek fenntartójára, az AKSD Városgazdálkodási Kft. is nagy részben támogatja. A város középfokú oktatási intézményei közül ebben az évben a Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Debreceni Református Kollégium diákjai emelkedtek ki a közösségért végzett munka keretében teljesített hadisírgondozásban.

A katonai kulturális örökség feltárására és védelmére is figyelmet kell fordítani a hadisírgondozás mellett. A debreceni Köztemetőben a Hősök napja alkalmából megtartott – katonai tiszteletadással egybekötött – megemlékezés idén vitéz Felsővályi Nagy Frigyes tábornok sírjánál történt. A tábornok kiemelkedő katonai személyisége mellett maga a sírjel is figyelemre méltó, mert az 1932-ben megnyitott Debreceni Köztemető első művészi síremlékeként állították fel az első világháborús hős síremlékét, Debreczeny Tivadar alkotását.

Az ünnepi rendezvényt Farkas Gábor százados, az MH KIKNYP 2. Katonai Igazgatási Központjának beosztott tisztje és a cs. és kir. 39. gyalogezred történetét kutató Kiss Róbert zászlós szervezte. A megemlékezést megtisztelték jelenlétükkel a leszármazottak is. A koszorúk elhelyezését gyertyagyújtás követte.

Fotó: Csákvári Sándor közalkalmazott