A háború befejezésére emlékeztek Debrecenben

Helyi hírek

A II. világháború európai hadszínterein zajló harcok befejezésének 72. évfordulója alkalmából Debrecen önkormányzata koszorúzásokat tartott 2017. május 9-én.

A megemlékezések első helyszínén, a Medgyessy sétányon található emlékműnél Papp László polgármester mondott ünnepi beszédet. Elsőként arról tett említést, hogy 1945. május 8-án Berlinben, a náci Németország kapitulációjával Európában véget ért a második világháború. „Végérvényesen összeomlott egy kegyetlen, brutális diktatúra, amely félelemben tartotta Európát és a világ jelentős részét. Erre a napra emlékezünk most, a Győzelem Napját ünnepli Európa.”

A polgármester beszédében megemlékezett az akkori debreceni közhangulatról is, arról, hogy miként fogadták a város polgárai a háború befejezésének hírét:

„72 évvel ezelőtt ezen a napon ujjongva ünnepeltek az emberek szerte a világon… A korabeli debreceni újságból, a Néplap már megsárgult lapjairól pedig azt is tudjuk, hogyan ünnepelt a város. Eszerint „50 ezer ember ünnepelte a háború végét az Arany Bika előtt Debrecenben. A fenyőágakkal és zászlókkal díszített emelvényről elsőnek a Vörös Hadsereg egyik ezredese mondott beszédet, majd Őry István főispán és Szabó Kálmán polgármester szólt a debreceniekhez. A Győzelem Napja nekünk, debrecenieknek, hazánknak és a háború poklát megjárt minden országnak ünnepnap, a keresztény emberi alapértékek ünnepnapja is.”

A mostani megemlékezés keretében a Medgyessy sétányon található, 39-es gyalogezred emlékművénél koszorút helyezett el többek között Dmitrij Baranov, az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja, valamint Florin Vasiloni, Románia magyarországi főkonzulja is.

A megemlékezés a Köztemetőben, az orosz hősi halottak emlékművénél tartott koszorúzással folytatódott, majd a román hősi halottak Bocskai téren található emlékművénél tisztelegtek az egybegyűltek a harcok során elesett valamennyi áldozat emléke előtt.