Hol parkolhatunk féláron Debrecen belvárosában?

Helyi hírek

A parkoló-kedvezménykártya 2017. május 9. napjával megszűnik, ugyanakkor 2017. május 10-től a tarifák lényegesen kedvezőbben változnak mindhárom Városközpont parkolóban – írja a városkozpont.hu.A Jászai Mari téri, a Bajcsy-Zsilinszky utcai és Arany János utcai Városközpont-parkolók teljes kihasználtsággal működnek, ezért a torlódások elkerülése érdekében a parkolási díjakkal igyekeznek szabályozni a telítettséget. Ezzel együtt azt is biztosítani kell, hogy a környéken vásárlók könnyen és kedvezményesen parkolhassanak a kedvenc üzleteik közelében lévő Városközpont parkolókban.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a túlzottan olcsó ár esetében az élelmesebb autósok akár egész napra elfoglalnak egy-egy helyet, így a vásárolni szándékozók kiszorulnak. Ezért olyan díjakat szükséges alkalmazni, amely mellett mindig van szabad hely a vevők számára is, ők pedig ne azt érezzék azt, hogy sarcolni akarják.

Parkolás féláron

A három parkolóban ezentúl egységesek lesznek a tarifák, a nap első részében a Jászi Mari téri parkolók eddigi tarifái lesznek érvényesek, ugyanakkor hétköznap délután kettőtől és szombaton délelőtt mindhárom helyen fél áron lehet parkolni.

Újdonság, hogy a VKM-napok idején – legközelebb május 10-13. között – a Városközpont üzleteiben legalább ezer forint összértékben vásárlók ingyenesen parkolhatnak. Távozáskor a sorompónál be kell mutatni az aznapi vásárlás blokkját a parkolókat üzemeltető DV Parking Kft. alkalmazottjának, aki a blokkot megjelöli, és az autót ingyen kiengedi. Fontos viszont, hogy a parkolók ingyenes használatára a bevásárlóközpontokban történt vásárlás nem jogosít.

A parkolók tulajdonosa, a Cívis Ház Zrt. nem véletlenül igyekszik a kereskedőket és a vásárlókat kiszolgálni, hiszen az üzletek többségét a Városközpontban ők adják bérbe. Eddig a kereskedőknek korlátozott számban ingyenes parkolójegyeket adott a cég abból a célból, hogy adják oda a vevőiknek. A rendszer azonban nem váltotta be a reményeket. Az üzletek sem nagyon adták, a vevők pedig nem nagyon kérték a jegyeket, úgyhogy ez a lehetőség megszűnik. Ennek helyébe lép a hétköznap délutáni és szombat délelőtti kedvezmény.

A parkolási díjak május 10-től az alábbiak szerint változnak:

Hétfő – Péntek (délelőtti tarifa): 8.00-14.00-ig: 220 Ft/fél óra (minden megkezdett fél óra)
Hétfő – Péntek (délutáni tarifa): 14.00-18.00-ig: 110 Ft/fél óra (minden megkezdett fél óra)
Szombat: 8.00-14.00-ig: 110 Ft/fél óra (minden megkezdett fél óra)
Hétvégén:
Szombat 14.00 – Hétfő 8.00-ig: 20 Ft/óra (minden megkezdett óra)
Éjszaka:
Hétfő – Péntek 18.00-08.00-ig: 20 Ft/óra (minden megkezdett óra)

További részletek itt olvashatók.