Mangalica fesztivál Debrecen

Mangalica fesztivál Debrecenben – képek az első napról

Gasztro Helyi hírek

Április 21-én megkezdődött a VIII. Debreceni Mangalica Fesztivál. Vasárnapig várják a vendégeket.A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikus (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér…stb) ételek mellett a legmodernebb technológiával rendelkező food truckokban mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül.

A mangalica zsír alternatív felhasználási lehetőségét a kenyérsütésben a többszörös Kenyér Lelke díjnyertes ( teljes kiőrlésű, fehér-félbarna kenyerekkel és baguettal) és Magyar Konyha díjas Jacques Liszt Pékség mutatja be a fesztiválon felállított pékségben. A frissen sült, mangalica zsír felhasználásával készült kenyereket Kovács Lázár séf kínálja a vendégeknek.

2017-ben is lesz élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 1-1 család és egy koca malacokkal.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.