Autista gyerekekkel futottak együtt a katonák

Helyi hírek

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár sportpályáján megtartott Forrest-futáson közel 80 autista gyerek vett részt és – kísérőik kezét fogva – teljesítették a 400 méteres távot.A Forrest-futást minden évben április másodika, az autizmussal élők világnapja alkalmából rendezik meg Debrecenben a Kenézy Kórház szervezésében és a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is csatlakozott a rendezvényhez az MH 5. Bocskai István Lövészdandár is. A szervezők szerint az autista gyermekeknek óriási élmény, hogy részt vehetnek ezen a rendezvényen, hatalmas izgalom előzi meg az eseményt és egy különleges érzés számukra, hogy katonákkal, rendőrökkel futhatnak együtt. A gyermekek a rendezvény ideje alatt fel tudnak szabadulni és az őket ért hatások a fejlődésüket szolgálják.

A futást megelőző napon tartott sajtótájékoztatón Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka bejelentette, hogy a rendezvénynek a jövőben a Bocskai-dandár és a Debreceni Sportcentrum felváltva ad majd otthont. „Megtiszteltetés a dandárnak, hogy a Forrest-futásnak helyszínt adhat, mert a magyar katona most megmutathatja, hogy sorsközösséget tud vállalni az autizmussal élő fiatalokkal is.”- mondta a parancsnok.

A pénteki rendezvényen résztvevők mellett – mint minden évben – katonák és rendőrök is rajthoz álltak. A futás mellett a célba érkezést követően a Kossuth laktanyában változatos programok várták a gyerekeket. A fiatalok körében nagy sikert aratott a katonák fegyverzeti és harcászati, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás bemutatója is.

Fotó: Hajdú Zoltán tizedes