Idén megkezdik a nagyerdei strand bontását

Helyi hírek

A jövő csütörtöki közgyűlés elé kerülő új debreceni költségvetés tervezete szakít a hagyományokkal, alkalmazkodik a városfejlesztési célokhoz – jelentette ki a büdzséről szóló csütörtöki sajtótájékoztatójának elején Papp László polgármester. Úgy fogalmazott, hogy a 2017-es költségvetés történelmi jelentőségű, ugyanis ilyen komplex beruházási program, ilyen nagyságrendben még soha nem volt mint most.

Elmondta: összesen 27,8 milliárd forint értékben 66 beruházási programot indítanak. Egyebek mellett lesznek közlekedési-, egészségügyi-, oktatási-, lakótelepi-, és színház fejlesztések. Idén például megkezdik az elavult nagyerdei strand elbontását és az új vizes élménypark tervezését. Az építőmunkások várhatóan jövőre vonulnak fel a fürdő területén.

Stabilitásra építenek

A város gazdálkodását és intézményeinek működését a stabilitás jellemzi. Amit az is bizonyít, hogy több év után először most nem került sor költségvetési zárolásra az év végén ismertette a polgármester. Hozzátette: bár a közgyűlés úgy döntött, hogy megnyitnak egy 1 milliárdos hitelkeretet, de végül egyetlen forintot sem kellett ebből elkölteni.

Még gondoskodóbb város

Papp László hangsúlyozta, hogy a tavaly csökkentett jövedelemhatárnak köszönhetően az önkormányzat által nyújtott szociális támogatások több polgárhoz jutnak el mint korábban. Szintén az életminőség javítását szolgálja, hogy idén 10 százalékkal növelik a városüzemeltetésre fordítható összeget. A zöldfelületek hatékonyabb, jobb minőségű fenntartása érdekében egy ezzel foglalkozó külön csoportot is létrehoztak. – Sokkal komolyabb elvárásokat fogalmaztunk meg a zöld területeket gondozókkal szemben – állította.

Kiderült, ezen felül 11 háziorvosi rendelőt, 13 bölcsődéket és óvodát újítanak fel idén. A Bajcsy Zsilinszky utcán egy új rendelő épülhet. A Nádor utcán elindul a család- és gyermekjóléti központ fejlesztése. A polgármester kiemelte, hogy a Kenézy Kórházzal összefogva, 230 millió forintból létrejöhet egy magas színvonalú hospice-ház is.

Sok pénz kisajátításokra

Ebben az évben 3 milliárdos beruházási hitelkeretet nyit a helyhatóság. Papp László szerint erre azért van szükség, mert az utóbbi időben sok pályázati pénzhez jutottak, melyekhez jelentős önrész is szükséges. Ezen kívül 1,7 – 2 milliárd szükséges kisajátításokra is, például a Júliatelepen, a nyugati kiskörút még hiányzó részén, valamint az új kerékpárutak építésekor.

Javul a biciklisek helyzete

Kerékpárutak építésére több mint 1 milliárd forintot fogunk felhasználni a következő két évben. Elsőbbséget élvez majd a Biczó István kert – Panoráma út, a Kismacs és a Látóképi tó közötti, valamint a Kismacsra kivezető bicikliút kialakítása – ismertette az önkormányzat vezetője.

Hozzátette: emellett 6 lakótelepi városrészben felújítják, fejlesztik a közterületeket. Rendbe hozzák például a zöldterületeket, a burkolatokat, a játszótereket, illetve kondiparkokat alakítanak ki. A biztonság javítása érdekében köztéri kamerákat is felszerelnek ezekre a helyekre.

A Fényesudvari kispiac korszerűsítésére vonatkozó kiviteli tervek már elkészültek, a költségvetés elfogadása után indulhat a közbeszerzés. A Tócóskerti kispiac tervezése zajlik – derült ki a tájékoztatón.

Kertségi fejlesztésekre 2,7 milliárd forint jut, melyből útépítésekre 470 milliót szánnak. A keleti városrész csapadékvíz elvezetési problémáinak megoldására 459 milliót, a Nagysándor telepi hasonló programra 436 milliót biztosítanak – vált világossá a sajtótájékoztató végén.

Forrás: haon.hu

Fotó: hajdupress.hu