Debrecen városa és környéke híres gasztronómiai kultúrájáról. Csak néhány példa a városra jellemző, másutt sehol meg nem található kulináris kínálatból: debreceni páros kolbász, debreceni töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta, szürkemarha-húsból készült különlegességek és kemencében sütött-főzött ételek. A helyi és a magyaros specialitásokon túl egy nagyváros gasztronómiai kínálata természetesen nem nélkülözheti a méltán híres magyar borok széles választékát sem.
A magyar bor és borkultúra nem idegen Debrecen városától. Történelmi tény, hogy Érmellék, mely évszázadokon át a város szőlőskertje volt, az egyik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított. Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt.
A város turisztikai kínálatának szélesítése, Debrecen város kulturális hagyományainak fenntartása, valamint a borturizmus népszerűsítése mindenkinek közös célja kell, hogy legyen. Papp László polgármester a Város Bora eredményhirdetés alkalmával bejelentette, hogy Debrecen jelképesen szőlőbirtokot vásárol az érmelléki borvidéken. Stratégiai partnerként pedig Bihardiószeggel működik együtt. Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere hozzátette: az a céljuk, hogy borvidékük újra ismert és elismert legyen.
Ebben az évben harmadik alkalommal választottuk ki Debrecen Város Borát minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett. A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat 2016. december 7-én szakmai és társadalmi zsűri értékelte.
A zsűri döntése értelmében:
Debrecen város fehér bora 2017:
Szászi Endre, Olaszrizling 2015
Badacsonyi borvidék, Szigliget
Borász: Szászi Endre
Debrecen város vörös bora 2017:
Centurio Szőlőbirtok, Összetett 2015
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján
Borász: Ludányi Balázs
Debrecen Város Prémium fehér bora 2017.
Tokaj-Hétszőlő Zrt., Furmint Selection 2012
Tokaj-Hegyaljai borvidék
Borász: Makkai Gergely
Debrecen Város Prémium vörös bora 2017.
Bodri Pincészet Kft., Gurovice 2013 Kékfrankos
Szekszárdi borvidék
Borász: Dr. Bodri István
A győztes borok jogosultak az éremcímke használatára. Különlegesség, hogy a Debrecen Város Prémium vörös bora 2017. díj nyertese, a Gurovice 2013 Kékfrankos a pincészeten kívül kizárólag Debrecenben kapható.