Ünnepi fényárban pompázik Debrecen belvárosa

Helyi hírek

Elkezdődött az adventi időszak: 2016. november 27-én meggyújtották a város főtéren az első gyertyát és a karácsonyi díszkivilágítást is felkapcsolták. Az eső ellenére is sokan ünnepeltek a helyszínen.

Kezdetét vette a készülődés a karácsonyi ünnepekre, advent első vasárnapján – a hagyományoknak megfelelően – meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún Debrecenben, ezzel együtt pedig hivatalosan is felkapcsolták az ünnepi díszkivilágítást a belvárosban. Sajnos, az időjárás nem volt túl kegyes idén, egész nap szemerkélt az eső a városban. Ennek ellenére az esti alkalomra egészen sokan látogattak ki a Kossuth térre. Az ünnepi esemény – ahogy minden évben – most is hagyományőrző bemutatóval kezdődött. Délután a Régi Városházától indultak el az énekes csoportok, akik megidézték a pásztorok karácsonyvárását. Vonulásukat a Debrecen Helyőrségi Zenekar kísérte. Ezután ünnepi térjáték kezdődött a Kossuth téren, közreműködött az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, valamint a Csokonai Színház kórusa.

A hivatalos ceremónián Papp László, Debrecen polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd a felekezetek püspökei mondtak áldást. Az adventnyitó alkalmon Palánki Ferenc római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görög katolikus érsek és Fekete Károly református püspök mondta el gondolatait.

Ünnepi beszédében a polgármester azt mondta: az év legszebb időszakát kezdjük meg advent első vasárnapján karácsonyra készülve. Amellett, hogy a reformáció kapcsán egy fontos jubileumi emlékévre vezet rá, az is fontos, hogy tudjunk szeretteinkre figyelni.

– Próbálnánk visszahozni mi, felnőttek azt az időszakot, ami a mi korunkban jelentette a karácsonyt, és több figyelmet szentelnénk egymásnak. Azt gondolom, hogy akkor a legboldogabb a karácsony, ha gyermekeink szemében látjuk a boldogságot, az örömet. Szeretném, ha ez a karácsony ennek jegyében telne – mondta Papp László polgármester.
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt mondta: számukra azzal, hogy 500 éves a reformáció, különös jelentősége van a mostani adventnek.

– Most Debrecenben ez még fontosabb, hiszen arra az esztendőre nyit kaput, melyben kettős jubileumunk lesz. Egyrészt az 500 éves reformációt ünnepeljük, másrészt a 450 éve kálvini, helvét irányt vett magyar református egyházat, benne a Tiszántúli Egyházkerületet.
Ezután következett az, amire évről évre egyre több debreceni kíváncsi: meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját és felkapcsolták a város ünnepi fényeit. Több mint 180 ezer fényforrás öltöztette ünnepi fénybe a belvárost. A Kossuth téren 90 fán helyeztek el LED-égőket, így ma már energiatakarékos, a hagyományos izzóknál lényegesen nagyobb élettartamú és fényerejű fényforrások alkotják a debreceni karácsonyi díszkivilágítást.

Miután fényárba borult a Kossuth tér, megérkezett a Nagytemplomhoz a két fényvillamos. A DKV speciális járatai mára szintén emblematikus elemei a debreceni ünnepvárásnak és a karácsonyi készülődésnek. A hűvös, esős időjárás ellenére most is sokan nézték meg a karácsonyi lámpagyújtást. A fények után a zenéé volt a főszerep, Adventi találkozások a Nagytemplomban címmel zenés-énekes ajándékműsor vette kezdetét, melynek fellépői között Radics Gigit, a Vox Iuventutis Gyermekkart, Mercs Jánost, a Csokonai Színház kórusát, és a Nagytemplomi Gyülekezet zenekarát köszönthette a közönség.

A belvárosi ünneplés a következő hetekben is folytatódik a Kossuth téren és a Nagytemplomban, vasárnaponként ingyenes adventi műsor várja a családokat, fiatalokat és időseket egyaránt.