Magas a szálló por koncentrációja Debrecen fölött

Helyi hírek

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2016.11.22.-én és 2016.11.23-án, egymást követő két napon, legalább két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

 

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:

2016.11. 22-én: Kalotaszeg tér ( 83,5 μg/m3) – Klinika ( 58,0 μg/m3)– Hajnal utca ( 107,9 μg/m3),

2016.11. 23-án: Kalotaszeg tér ( 108,9 μg/m3) – Klinika ( 51,2 μg/m3)– Hajnal utca ( 97,7 μg/m3) volt.

 

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken – a napközben is megmaradó köd megjelenésével – a keveredési légréteg vastagsága kissé megnövekszik, így csütörtöktől a szennyezettség csökkenése valószínű. Hétvégén kis mennyiségű csapadék is várható. Hétfőn a viharos széllel érkező hidegfront hatására tartósan kitisztul a levegő.

 

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

 

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

 

A szálló pornak káros hatásai lehetnek az egészségre. A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, ott tüdőelváltozást okozhatnak. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbíthatja, csökkentheti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

 

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást.

 

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.