Így áll most az M35-ös új szakasza

Helyi hírek

A kivitelezés jelenlegi állásáról tartott tájékoztatót a NIF Zrt. és az építő Colas Zrt. 2016. október 5-én reggel Debrecen határában.

A bejáráson részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP parlamenti frakcióvezetője – a város korábbi polgármestere –, Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint a beruházó és a kivitelező képviselői.

Az M35-ös autópálya új szakasza Debrecentől Berettyóújfaluig épül meg legkésőbb 2019 elejére. A beruházás három ütemből áll:

M35 autópálya, I. ütem: a 4. számú főút és a 481. számú főút között – 5,43 km

Vállalkozó: Colas Hungária Zrt., Colas Út Zrt.,

Szerződés szerinti befejezési határidő: 2018. január 26.

481. számú főút: új nyomvonalon – 5,5 km

Vállalkozó: STR Építő Kft.(,)

Szerződés szerinti befejezési határidő: 2018. január 26.

M35 autópálya, II. ütem: a 481. számú főút és Berettyóújfalu között – 18,74 km

Vállalkozó: Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft., Duna Aszfalt Kft.

Szerződés szerinti befejezési határidő: 2018. december 10.

durjak

A kivitelezőknek június közepén adták át a munkaterületet. Azóta a szükséges előkészítés és a munkaterületre beszállító utak kialakítása mellett megtörtént az építési terület lőszermentesítése, a humusz leszedése, a töltésalapok elkészítése, a távközlési hálózatok kiváltása és a megelőző régészeti feltárás. Októberben folytatódik a töltésalapozás, a régészeti feltárás és a próbacölöpök építése a hidakhoz.

Az M35-ös autópálya I. üteme és a 481-es számú főút – ami a repteret köti össze az autópályával és a 47-es főúttal – 11,7 százalékos készültségben, a terveknek megfelelően halad. Az M35-ös autópálya II. üteme(,) – ami a 481-es főút csatlakozásától tart Berettyóújfaluig –, 6,1 százalékos készültségben van.

Papp László polgármester a tájékoztatón hangsúlyozta: Debrecen régiós gazdasági és közlekedési szerepe fog erősödni az M35-ös autópálya következő szakaszának megépítésével. A repülőtéri bekötőút pedig segít a légi kikötő jobb megközelíthetőségét, de a térségben kialakítandó Déli Ipari Park fejlesztését is.

Kósa Lajos frakcióvezető azt mondta: nemzetstratégiai szempontból is fontos a közlekedési feltételek javítása a térségben, Bihar bekapcsolásával Nagyváradra is a jelenleginél sokkal könnyebben és gyorsabban el lehet majd jutni.

Tasó László közlekedéspolitikai államtitkár arról beszélt, hogy a kormány a napokban fogadta el a 2022-ig tartó, 2500 milliárd forintos közútfejlesztési programot. A beruházásokhoz európai uniós és hazai forrásokat használnak fel.