BRAVE WARRIOR 2016: Kiképzés földön és levegőben

Helyi hírek

Mozgalmas hetet tudhatnak maguk mögött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonái a BRAVE WARRIOR 2016 gyakorlaton. A kezdeti, raj szintű felkészüléseket követően a katonák szakasz szintű összekovácsolási és ellenőrző feladatokat hajtottak végre a központi gyakorló- és lőtéren – földön és levegőben egyaránt.

Az alegységek a begyakorlásokat követően egy összetett feladatot teljesítettek az éleslövészetek alkalmával, amelynek részei voltak a védelem, halogatás és támadás fázisai is. A cél az volt, hogy az alegységek képesek legyenek teljes spektrumban ellátni az alaprendeltetésből adódó feladataikat. A katonák mindemellett tovább készülnek a végső megmérettetésre, amikor az Európában állomásozó amerikai hadsereg 2. Cavarly Regiment egy alegységével együtt hajtanak majd végre éleslövészettel egybekötött harcászati mozzanatot.

Túl az éleslövészeteken, a hét végén már a harcászati légideszant felkészítésé volt a főszerep. A katonák alegységkötelékben gyakorolták azt, hogy egy légiszállítással történő kijuttatás során kinek milyen tevékenységet kell végrehajtani, hogyan kell biztosítani és hogyan, milyen sorrendben kell megközelíteni a helikoptert. Fontos, hogy a katonák megfelelő módon begyakorolják ezeket az eljárásokat, mert bármikor előfordulhat, hogy az alegységek légi eszközzel történő szállítással kerülnek alkalmazásra.

A kiképzések a következő héten is teljes gőzzel folytatódnak, de akkor már az amerikai katonákkal közösen gyakorolják a bocskais lövészek a különböző harceljárásmódokat

bocskaidandar.hu