A világhírű szaunamester Debrecenbe látogatott a világbajnokság előválogatójára

Helyi hírek
Ma már Magyarországon is egyre több szaunamester követi az úgynevezett szaunaszínház irányzatot.

“Csodálatos jövő áll a ma délután bemutatkozott szaunamesterek előtt! Felkészültek, elszántak, kitartóak, erősek, valamint nagyon jó a törölközőforgató technikájuk”

Mondta a holland Gerhard Ten Hove, a szaunavilágszövetség, illetve a szaunamesterek világbajnokságát (Sauna WM) szervező csapat vezetője, a verseny bíróinak felkészítője a Naplónak a világverseny napokban megtartott debreceni előválogatóján.

Gerhard remekül érezte magát Debrecenben.

“A termálfürdő egy csodálatos környezetben egy nagyon szép létesítmény, és a verseny, a versenyzők is nagyszerűek voltak! Tizennyolc országban zajlanak a versenyek a szeptemberben Berlin mellett tartandó Sauna WM-en való részvételért, szerte a világból összesen mintegy 600 szaunamester próbál versenyzőként eljutna a fesztiválra. Debrecenben látom a fejlődést, és ez alapján mondom, csodálatos jövő áll a cívisvárosi szaunamesterek előtt. Ez jellemző Magyarországra is. Az önök hazájában bárhol veszek részt szaunamester-versenyen, látom az előrelépést a létesítmények és a mesterek tekintetében is. És ami még fontos: a szaunamesterek, szerte a világban egy családot alkotnak, partnerei, tanítói és tanulói is egymásnak.”

Ahhoz, hogy valakiből szaunamester legyen, sok dolgot kell elsajátítania.

“Maximum tizenöt perc van a vendégek kiszolgálására. Ő felelős a bent lévők szórakozásáért, az egészségéért, a biztonságáért, azért, hogy a szaunázók jól érezzék magukat. Ehhez eszközei a fények, a zenék, az illatok, a jelmezek, a színészi játék. Ezzel együtt összhangban kell lenniük a közönséggel, és ha szükségét érzik, akár tudjanak rögtönözni is. Mindez a szaunában ücsörgők egészségéért, felfrissüléséért, pihenéséért, a kiszolgálásukért. Tehát a szaunamester egy összetett személyiség. A versenyt vállalók legjobbjai pedig mehetnek a világbajnokságra.”

Fizikálisan is embert próbáló feladat.

A szaunaszeánszokat fizikálisan bírni kell, erő kell ahhoz, hogy a 90 fokos melegben a negyedórás szaunaszeánszt végigbírják, ezért edzésre járnak. Színészi képességeiket pallérozzák. Különös figyelmet fordítanak a higiéniára. Például jéggolyót nem foghatnak meg izzadt kézzel, a legyező törölközőt nem használhatja, ha előtte elejtette.” – mondta Gerhard.