Határokon átívelő gyermekvédelem

Helyi hírek

A Szociális és Gyermekjóléti Főigazgatóság szervezésében az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával kezdődött meg 2016. június 22-én a három napos Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferencia a debreceni Kölcsey Központban.

A tanácskozás célja, hogy fórumot biztosítson a határon túli és a hazai gyermekvédelmi szakembereknek, intézmények, szervezetek képviselőinek arra, hogy megismerkedjenek egymással, beszélgetni tudjanak közös vagy különböző problémáikról, és egy jövőbeni együttműködés alapjait le tudják rakni.

A konferencia első napján köszöntőt mondott Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Beszédében elmondta, hogy az állam néhány éve közvetlenül vállalja a felelősséget az intézményrendszerért, és azokért a gyerekekért, akik ebben nevelkednek. Az állam nagy gonddal próbálja finomra hangolni ezt az intézményrendszert. A Hadú-Bihar megyében működő intézmények igyekeznek a gyermekekért a lehető legtöbbet megtenni. Egy dolog viszont nem változott, hogy a magyar állampolgárok többsége nem lát rá erre az ügyre. Rácz Róbert szeretné, hogy a gyermekvédő intézményekben nevelkedett gyerekek és a „normál” családban felnövő gyerekek között szorosabb legyen a kapcsolat, ne idegenkedjenek egymástól.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta, hogy a gyermek a legfontosabb, mert a jövőt rejti magában. Ezért nagyon fontos, hogy milyen környezetben nevelkedik. Ez határozza meg,  mennyire képes beilleszkedni az adott társadalomba, részt venni benne és értékes tagjává válni. Magyarország mindig is élen járt a gyermekvédelemben. Nagyon érzékeny terület ez. A szakembereknek kell eldönteniük, mikor avatkoznak be egy család életébe. Ezek a konferenciák – hangsúlyozta az alpolgármester – lehetőséget adnak arra, hogy kicserélhessék tapasztalataikat a határon inneni és túli szervezetek. Olyan technikákat és ötleteket leshetnek el egymástól, melyeket hosszú távon a saját praxisukban tudnak alkalmazni. Debrecen komolyan veszi a feladatot és olyan intézményhálózatot működtet, amely rendkívül színvonalasan látja el ezt a feladatot. Debrecen városfejlesztési programjában, az Új Főnix Tervben egy 500 millió forintos előirányzat van arra, hogy a Család- és Gyermekvédelmi Központnak új székházat építhessenek, ahol 21. századi körülmények között tudnak majd dolgozni a szakemberek – tette hozzá Komolay Szabolcs.
Az alpolgármester beszédét követően a Hajdú-Bihar megyei gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek műsora következett.

Az előadássorozatot Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős államtitkárságának vezetője kezdte. Előadásában sorolta az intézményekből, lakásotthonokból már kikerültek sikereit az életben az előítéletek ellenére. Jövőre lesz a gyermekvédelmi törvény húsz éves, így mérlegre kell tenni. Számba kell venni az eredményeket, és a további célokat is megvizsgálni. Nem szabad lemondani arról, hogy a magyar nemzet egységének kiterjesztése a gyermekvédelem területén is megvalósuljon – hangsúlyozta az államtitkár. Majd kitért a gyermekjólétre, a családok támogatására, a gyermekjóléti központra és a jogszabályokra. Ősszel további, a jelzőrendszer megerősítésére vonatkozó szakmai anyag készül, amelyben a pedagógusok, a gyermekorvosok, a védőnők és a városi jelzőrendszeri tagok szerepének tovább erősítésére fognak javaslatot tenni, hogy ne húzódjanak a folyamatok és gyorsan tudjon lépni az, akinek ez a dolga. A megmaradt bürokráciai akadályokat, az együttműködési hiátusokat ki fogják küszöbölni. Az államtitkár fontosnak tartotta megemlíteni a gyermekétkeztetést, a felzárkóztatási programot, a hiányzó gyermekjóléti szolgáltatások kapacitásának kibővítését, a Biztos Kezdet gyerekházak számának gyarapítását.

A rendezvényen részt vett Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója is.