Hamarosan indulnak a tiszavirág túrák

Helyi hírek

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság idén 3 megyére kiterjedően „Tiszavirág Híradó” formájában ad hírt arról, hogy a Tisza különböző szakaszán hol tart a tiszavirágzás és milyen programokon érdemes megcsodálni a nem hétköznapinak számító jelenséget.

Újdonságnak számít, hogy az Igazgatóság több helyszínen is szervez tiszavirágzást megfigyelő túrákat. A hajós- vagy gyalogos túrákon betekintést nyerhetünk a kérészek nászának csodálatos látványába. A Tiszán a „virágzás” délről északra haladva zajlik, így vezetett túráink akár két héten át is kiváló megfigyelési lehetőséget biztosítanak.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész. Teste 2,5-3,8 cm-es, a fehér farksertéivel 12 cm hosszú is lehet. Egy nőstény általában 7-8000 db petét rak a víz felszínére, melyek a fenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. Egy egyed élettartama valójában három év, s közben kb. 20-szor vedlik. Ezt az időt lárvaként a víz alatti partfal mederanyagában (agyag) tölti. A hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő ún. szubimágókká válnak, amelyek a partra repülnek és egy újabb vedlés után kezdik meg néhány órás vagy félnapos imágó életüket. A nőstények valamivel később jelennek meg, mint a hímek és levetve lárvabőrüket, egyből imágóvá alakulnak. A kifejlett rovar szájszerve csökevényes, már nem vesz magához táplálékot, a két órás kimerítő repülés és násztánc után elpusztul.

A rajzás általában szakaszokra osztható, az előrajzás alkalmával csak százával repülnek a kérészek, a főrajzás során már milliónyian repülnek a víz felett, és az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A lárvák kibújása és a repülés szinkronizált, vagyis egy folyószakaszon az év egy meghatározott rövid időszakában – általában 3-5 nap – zajlik az esti órákra időzítve.

Ekkor kivirágzik a szőke folyó és kezdetét veszi az évente egyszer látható “víziparádé”! A régi halászok azért adták ezt a gyönyörű elnevezést ennek a látványos eseménynek, mert a röpke életű rovarok a Tisza, azaz a “szőke folyó” virágaira emlékeztetnek. Olyan jelenség ez, mintha millió kis virág borítaná be a víz felszínét.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett, eszmei értéke 2000 forint, így az élő és az elpusztult példányok begyűjtése is tilos!

A túrákkal kapcsolatos bővebb információ itt található: www.hnp.hu/tiszaviragzas