Minden hat percben meghal valaki- “Együtt a stroke ellen 2016-2020”

Helyi hírek

El tudják képzelni, mit élhet át egy ember, amikor elfelejt írni, olvasni, számolni, vagy egyszerűen képtelen megérteni azokat a dolgokat, amelyet mondanak neki?
Milyenek lehetnek annak az embernek a mindennapjai, aki saját lakásában eltéved, képtelen késsel-villával enni, vagy nem képes eldönteni, hogy beszélgetőpartnere éppen sír vagy nevet? Aki már átesett, vagy ismer olyan embert a környezetében, aki szélütést kapott, tisztában van azzal, hogy mennyire megnehezíti a betegség az életet.

Világszerte évente 15 millió ember esik a stroke áldozatául, vagyis minden hatodik percben meghal egy ember szélütés következtében. A rák és a szívbetegségek után a gutaütés a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség. Magyarországon évente 40-50 ezer új stroke-s esetet regisztrálnak, és minden negyedik beteg 60 év alatti. Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve tévedés azt feltételezni, hogy a gutaütés az idősek betegsége: sajnos egyre több fiatalt is veszélyeztet.

Még mindig sokan nem ismerik a szélütés tüneteit, nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha valaki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2016-ban tovább folytatja edukációs kampányát „Együtt a stroke ellen 2016-2020” címmel, amelyhez az idén az OMSZ és kormányzati szervek mellett a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Diabetes Társaság valamint a Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja is csatlakozott.

Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Stroke Társaság