Fáklyás felvonulás 1848-49 hőseire emlékezve

Helyi hírek

Fáklyák százai világították meg 2016. március 14-én este az Egyetem teret. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek így Debrecenben. Sokan gyermekeiket is magukkal vitték a megemlékezésre.

A családokból és diákokból álló menet az Egyetem sugárúton át vonult a Déri térre. A körülbelül kétszáz emlékezőt negyed nyolckor térzene fogadta a Déri Múzeum előtt.
Komolay Szabolcs alpolgármester beszédében elmondta: sok külföldi diák is együtt vonult velük, s fontos, hogy ők megismerjék a magyar identitás ezen oldalát is.

„Mi, magyarok nem vagyunk hirtelen emberek. Szeretjük a saját dolgainkat nyugodtan, a magunk tempójában, a magunk szempontjai szerint intézni. Szeretjük úgy berendezni az életünket, ahogyan nekünk jó. Természetesen mindezt úgy, hogy tiszteletben tartjuk mások jogait.  Van azonban egy pont, melyen túl nem vagyunk hajlandóak béketűrők maradni. Akkor, amikor szabadságunkat, önrendelkezésünket fenyegetik. Akkor felemeljük a fejünket és bátran szembenézünk, bármekkora túlerő legyen az, amivel szembe kell szálljunk” – mondta az alpolgármester. Komolay Szabolcs kiemelte, ma is meg kell védenünk szabadságunkat és önrendelkezésünket.

„Ma nem olyan eszközökkel érkezik a fenyegetés, mint 168 évvel ezelőtt. Nem hadseregekkel kell megküzdenünk, hanem bürokráciával, jogszabályokkal és civil emberáradattal. A felelősségünk azonban nem kisebb, mint elődeinknek” – hallhattuk az alpolgármestert. Szavai szerint az 1848. március 15-i események arra tanítanak bennünket, hogy ha összefogunk és egységes nemzetként nézünk szembe a ránk váró feladatokkal, nagyon nagy esélyünk van arra, hogy sikeresen kerüljünk ki a küzdelemből.
Az ünnepség végén a Bürkös zenekar és a városi néptáncegyüttesek adtak folklórműsort.

debrecen.hu