Rétisasokat leshetünk a Hortobágyon február 13-án

Helyi hírek

A rétisas (Haliaeetus albicilla) a legnagyobb nálunk fészkelő ragadozó madár. Szárnyainak fesztávolsága meghaladhatja a 2 métert és a tojó súlya elérheti a 4-5 kg-ot. A Hortobágy jelentős a Kárpát-medencében telelő rétisasok számára is, így télen a hazai fészkelő állomány feldúsul északról, északkeletről érkező telelő példányokkal. Jellemzően vizes élőhelyek közelében tartózkodnak, itt van a legnagyobb esély arra, hogy megfigyeljük őket, de gyakran láthatóak a rövidfüvű szikes pusztán is.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egész napos programot szervez a sasok és egyéb értékes ragadozómadaraink megismerésére. Az I. Hortobágyi Sasnap alkalmával változatos programok várják a madárbarátokat két programhelyszínen. Lehetőséget adunk arra is, hogy külön-külön is részt lehessen venni az eseményeken, de akár egymással is kombinálhatók.

Programhelyszínek:

Hortobágyi Vadaspark: A Vadasparkban is egész napos programokkal várjuk az érdeklődőket, sasjátszóházzal, szakvezetéssel, meleg teával, slambuc ebéddel (1000 Ft/adag). A Vadaspark lakói között is akadnak ragadozómadarak, rétisasok és pusztai sas is, de kabasólyommal, fakó keselyűkkel, vörös vércsékkel és kuvikokkal is megismerkedhetnek.

A Vadasparkba a nemzeti park autóbuszával – vadasparki járat – lehet bejutni. A buszok a Látogatóközpont udvaráról indulnak a nap folyamán minden órában. Utolsó járat 15.00 órakor indul.

Kecskés-puszta, sasles: A Sasnap alkalmával egy terepi túra is megrendezésre kerül. A túra során a Hortobágy pusztáin szakvezető kíséretével szem elé kerülnek a rétisasok, az állványos távcsövek segítségével kiválóan megfigyelhető viselkedésük, mozgásuk. A túra 9:00-kor indul az Ohati Horgászcentrumtól (III-as tó, Gyökérkút). A meglátogatott helyszín a nemzeti park különleges védettségű zónájába tartozik, így e rendkívüli alkalommal csak a természetvédelmi őr kíséretében lehetséges ide a bejutás. A közelben egy sasetető hely működik, így akár több tíz sas megfigyelésére is lehetőség nyílhat.

A programok időpontjai:

Kecskés-puszta: 09:00-12:00
Hortobágyi Vadaspark: 10:00- 17:00

Részvételi díjak:

minden helyszínre: 2500 Ft/felnőtt; 1500 Ft/diák; 6500 Ft/család
Hortobágyi Vadasparkba: 1800 Ft/felnőtt; 1000 Ft/diák; 4600 Ft/család, slambuc ebéd savanyúsággal külön rendeléssel (1000 Ft/adag); ellátás: forró tea, kézműveskedés, szakvezetés
Saslesre (Ohati Horgászcentrumtól induló gyalogos túrára): 1000 Ft/felnőtt; 600 Ft/diák; 2600 Ft/család ; ellátás: forró tea, pogácsa, szakvezetés, spektív
(diák: 26 éves korig diákigazolvánnyal, család: 2 felnőtt és max. 3 gyerek)

A program egyes helyszínei közötti közlekedés saját autóval történik.

A Saslesre előzetes bejelentkezés szükséges.

Sasles túra létszámkerete: max. 40 fő

Jelentkezési határidő: 2016. február 10. 12.00 óra

Jelentkezés és információ: e-mail: turizmus@hnp.hu; tel.: 52/589-000, +36 70 330 3311