Magasabb fizetés, üres állások a debreceni dandárnál

Helyi hírek

A honvédelmi ágazatban dolgozók bére, béren kívüli juttatásai, pótlékaik is emelkedtek januártól.

Ahogy korábban bejelentették, 2015 júliusától első lépésben már átlagosan 30 százalékkal emelték a katonák és a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak keresetét. 2016 januárjától 2019 januárjáig pedig 5-5 százalékkal, összességében átlagosan 50 százalékkal növelik a katonák illetményét. Az alapilletmény szempontjából az állomány tagja által betölthető szolgálati beosztásokat a beosztás szerinti felelősség, a szervezeti hovatartozás és a vezetői jelleg alapján hét osztályba kell besorolni. Minden besorolási osztály az egyes rendszeresített rendfokozatok által meghatározott húsz-húsz besorolási kategóriából áll.
Emellett a kormány döntése értelmében a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak július elsejétől 8450 forintos pótlékot kapnak, amely januárban – a duplájára – 16 900 forintra emelkedik.

Simicskó István honvédelmi miniszter a honvédelmi ágazat érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel kötött együttműködési megállapodás aláírásakor beszélt arról, hogy nemcsak a katonák bére, hanem béren kívüli juttatásaik – mint például az Erzsébet-utalvány, illetve a ruhapénz – is emelkednek januártól. A honvédségi dolgozók idén 11 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak, szemben a tavalyi 5000 forint értékű utalvánnyal, a ruházati illetményük pedig 24 ezer forinttal lesz több. A hivatásos és szerződéses katonák, valamint a közalkalmazottak részére ezen kívül havonta 4300 forint önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást is biztosítanak, ami szintén több, mint az idei – közölte a miniszter.

Debrecenben is több az érdeklődő

Az illetmény emelése, a migrációs válság és az Ideiglenes Biztonsági Határzár építésének feladataiba bevont katonák helytállása miatt az utóbbi időszakban érzékelhetően nőtt a katonai szolgálatvállalás iránt érdeklődők száma – válaszolt érdeklődésünkre Csehiné Sárkány Beáta hadnagy, kommunikációs tiszt.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár három helyőrségben települt és működik: Debrecenben, Hajdúhadházon és Hódmezővásárhelyen.

A dandár elsősorban harc – és gépjárművezető, egészségügyi katona, felderítő, lövész és híradó – informatikus beosztásokra várja a jelentkezőket helyőrségeiben. Előnyt jelent harc- és gépjárművezető beosztás esetén „C” kategóriás gépjárművezetői engedély, az egészségügyi szakbeosztás esetén pedig egészségügyi végzettség megléte. A nyelvismerettel rendelkező jelentkezőket elsősorban felderítő beosztásokba várja a katonai szervezet.

A jelentkezés feltételei:

  • magyar állampolgárság
  • önkéntesen jelentkezés
  • betöltött 18. életév
  • büntetlen előélet és cselekvőképesség
  • állandó belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezés
  • a rendfokozati állománykategóriához minimálisan meghatározott iskolai végzettség (szakképesítés)
  • a szolgálatra egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmasság {10/2015. (VII. 30.) HM rendelet alapján}
  • és elfogadása egyes alkotmányos jogokra vonatkozó törvény szerinti korlátozásának

A jelentkezésre a területileg illetékes toborzóirodákban van lehetőség, megyénkben a debreceni iroda fogadja az érdeklődőket:

2. KATONAI IGAZGATÁSI KÖZPONT
Cím: 4026 Debrecen, Péterfia u. 58/A.
Levelezési cím: 4001 Debrecen Pf. 185
Telefon: HM: 02 (43) 5111; városi: 06 (52) 314-200
Fax: HM: 02 (43) 5123; városi: 06 (52) 531-377
E-mail: hajdu.toborzo@regiment.huÜgyfélfogadási időpontok:
Hétfő: 08:00-12:00, 13:00-18:00
Kedd: 08:00-12:00
Szerda: az érdekvédelmi, kegyeleti feladatok folyamatos ellátása mellett az ügyfélfogadás szünetel!
Csütörtök: 08:00-12:00, 13:00-15:30
Péntek: 08:00-12:00