Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önállóan beavatkozóvá vált a Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Helyi hírek

Január elsejétől – Hajdú-Bihar megyében elsőként – már önállóan, hivatásos tűzoltó egység jelenléte nélkül is beavatkozhatnak a kabai önkéntes tűzoltók. Az erről szóló dokumentumot december harmincadikán, ünnepélyes keretek között vették át az országos tűzoltósági főfelügyelőtől. A város egyesületét Kabára és a közeli Tetétlen területére riaszthatják.

A rendezvényen részt vett Kaba és Tetétlen polgármestere, Hajdú-Bihar megye katasztrófavédelmi igazgatója, a területileg illetékes püspökladányi katasztrófavédelmi kirendeltség és hivatásos tűzoltóság vezetője, és természetesen az önkéntes egyesület tagsága.

Dr. Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek állami támogatása az elmúlt években jelentősen megnőtt, míg 2011-ben háromszáz milliót osztottak szét közöttük, jövőre már ennek a duplája, hatszázmillió forint áll majd rendelkezésre. A tábornok hangsúlyozta, kiemelt jelentősége van annak, hogy a kabai önkéntesek immár önállóan is beavatkozhatnak, hiszen ezt nem mondhatja el magáról mindenki, az ország több mint ötszáz tűzoltó egyesülete közül kevesebb mint harminc kapta meg eddig ezt a jogosítványt. A főfelügyelő elmondta, az önálló beavatkozás lehetőségével fejlődik Kaba és a szomszédos Tetétlen mentő tűzvédelme, mivel az egyesület a riasztást követően tizenkét percen belül megkezdi a vonulást, így hamarabb érkezik tűzoltói segítség a két településre, amelyeken összesen több mint hétezer ember él.

Kovács Ferenc dandártábornok, Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgató beszédében köszönetet mondott a kabai önkénteseknek eddigi munkájukért, és reményét fejezte ki, hogy az egyesület a jövőben is a korábbi kitartással dolgozik majd, és a hivatásos tűzoltósághoz, a tűzoltáshoz és a műszaki mentéshez való hozzáállása is változatlanul pozitív marad.

A köszöntők után a megyei katasztrófavédelmi igazgató, illetve Kaba és Tetétlen polgármestere elismeréseket adott át a Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak, majd Szilágyi Attila egyesületi elnök átvette Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelőtől az önálló beavatkozásra feljogosító igazolást.

Az ünnepséget követő fogadáson Kaba polgármestere, Szegi Emma mondott pohárköszöntőt. Utána Vágó Béla, a tűzoltó egyesület parancsnoka emelkedett szólásra, köszönetet mondott Karacs Károly  őrnagynak, a püspökladányi hivatásos tűzoltóság parancsnokának mindazért a segítségért és támogatásért, amelyet az önkénteseknek adott. Elhangzott, az őrnagy akár munkaidőn túl is elment Kabára, segítette, oktatta az egyesület tagjait, sokat tett azért, hogy januártól önállóan beavatkozhassanak.

Kabán 1889 óta működik önkéntes tűzoltóság, az akkori képviselőtestület támogatta a tűzoltó testület munkáját, fokozatosan gondoskodott a felszerelésekről, és bővítésekről. Az egylet számára őrszobát, a tűzoltó éjjeli őrségek részére kis őrtanyát, a felszerelés elhelyezésére pedig szertárat biztosított. Az egyesület a mai napig ebben az épületben működik, 2011-ben pályázat keretében teljesen felújították az ingatlant. A kabai egyesület igen nagy gondot fordít a megelőzésre, azon belül is a lakosság tájékoztatására. Évente képzéseket szerveznek a tagság és a lakosság részére tűzmegelőzési kérdésekben, rendszeresen részt vesznek a szabadtéri tüzek megelőzésével kapcsolatban szervezett kampányban. Az egyesület tagsága aktívan kiveszi a részét elsősorban Kaba település rendezvényeinek szervezéséből, biztosításából. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek szaktudásuk fejlesztésére, rendszeresen tartanak továbbképzéseket, gyakorlatokat. Az egyesület 2012-ben csatlakozott a megyei Hortobágy Mentőcsoporthoz. A hatvannégy fős tagságból tizenhatan rendelkeznek szakmai képesítéssel, akik közül hat ember tűzoltás vezetésére jogosult, öten szivattyúkezelői végzettséget szerzett gépjárművezetők. A december tizennyolcadiki, az önálló beavatkozáshoz szükséges rendszerbeállító gyakorlaton tizenegyen vettek részt. Az egyesület évente negyven-ötven káreset felszámolásában vesz részt, 2014-ben negyvenkét műszaki mentéshez és tűzesethez vonultak.

Fotó: Dr. Kiss Szilvia tűzoltó százados.