Kedvcsináló a karnevál előtti héten

Helyi hírek Kultúra

A Kölcsey Központ előtti téren csütörtök délelőtt már “belekóstolhattak” a járókelők, hogy milyen gazdag programkínálat várja majd augusztus 14 és augusztus 23. között az érdeklődőket, a 46. Debreceni Virágkarnevál alkalmából.

Először a Debreceni Helyőrség Zenekara mese és karneváli zenékből állított össze egy csokorra valót, amely az augusztus 17-i este 8 órakor “Virágok, Hangok, Glóriák” ingyenes koncertre hívta fel a figyelmet. A katonás ritmusokat követően több száz lóerő szabadult el, amikor egy háromkerekű choperen Koroknai Árpád, a Társulat közönség-kedvenc sztárja érkezett meg. István, a király című rockoperából Koppány egyik dalát énekelte el, amelyet egészében augusztus 20-án, este 8 órakor a Karneváléj című műsorban láthat a publikum.

A sajtótájékoztató a Kölcsey Központ kávézójában folytatódott, ahol Komolay Szabolcs virágkarnevál értékközvetítő és innovatív szerepéréről beszélt. A kultúráért felelős alpolgármester szerint kevés olyan nagyrendezvény van az országban, amely 1966 óta folyamatosan képes erre. Egyik ilyen újítás az Értéksziget. A Nagyerdőn, a Békás-tó partján, hajdú-bihari települések mutatják be a helyi értéktárban már lajstromba vett értékeiket. A tűzijáték és az utcabál idén is augusztus 20-án, este 10 órakor az Egyetem előtti téren lesz, amely több újdonságot tartalmaz. Nemzeti színű római gyertyák és a virágkarnevál arculatának megfelelő türkizkék, lila, sárga színvilág is megjelenik az égbolton.

Kovács Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója bejelentette: a hatóság másik arcát is megismerheti a közönség. A virágkarneváli menetben ugyanis részt vesz a Katasztrófavédelem Központi Zenekara és egy veterán tűzoltó autót is megcsodálhatnak a gyerekek a Lurkó Ligetben. Takács Attila, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka azt hangsúlyozta: a katonazenészek játéka ma már nélkülözhetetlen színfoltja a virágkarneváli hangulatnak, nincs olyan ünnepe a városnak, ahova ne kapnának meghívást.

Ványi József, a HBM-i RFK Közlekedésrendészeti Osztály Forgalomellenőrző Alosztály vezetője elmondta a rendőrség kiemelten készül a virágkarneválra. A forgalomkorlátozást részletesen ismertető beszámolót a police.hu oldalról lehet letölteni.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője arról a városmarketing szerepvállalásról beszélt, amit évek óta betöltenek a virágkarnevál zsűrijébe meghívott közéleti személyiségek, színészek, sportolók. Ebből kiindulva döntött úgy a Főnix, hogy mostantól a virágkarnevál tiszteletbeli nagykövetei lesznek. Idén soha nem látott létszámban, tizenöten kaptak meghívást. Itt lesz többek között Berecz András, Kossuth-díjas mesemondó, Csányi Sándor és Tenki Réka színészházaspár, vagy Varga Tamás, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

Ha már a legekről esett szó, akkor augusztus 14 és 23 között a sörözés Mekkája várja a folyékony nedű kedvelőit a Nagyerdőben. Martin Imre, vendéglős, a Cseh Sörkert főszervezője arról tájékoztatott, hogy 36 kézműves sörgyár, százféle sörét lehet megkóstolni tíz nap alatt.

További információk: www.debreceniviragkarneval.hu, www.nagyerdeiszabadteri.hu, www.fonixinfo.hu

Forrás: www.fonixinfo.hu