Óvodai beiratkozás 2015

Helyi hírek

A debreceni önkormányzat közleménye.Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság döntése alapján a 2015/2016. nevelési évre történő óvodai beiratkozás időpontja: 2015. április 22-23. Pótbeiratkozás: 2015. május 4.

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet) 20. § (1) bekezdése alapján az óvodai beiratkozásra a tárgyév április 20-a és május 20-a között kerül sor. A fenntartó az óvodai beiratkozás idejéről, az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárásról a beiratkozás első határnapját megelőzően legalább harminc nappal közleményt vagy
hirdetményt tesz közzé a saját honlapján, valamint közlemény vagy hirdetmény közzétételét kezdeményezi a fenntartásában működő óvoda honlapján, ennek hiányában a helyben szokásos módon.

Az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság 3/2015. (I. 26.) OISB határozatával döntött az óvodába történő általános felvételi időpontnak a meghatározásáról, mely szerint az óvodai beiratkozás időpontja: 2015. április 22-23., pótbeiratkozás: 2015. május 4.

A beiratkozáshoz szükséges iratok:
– a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya),
– a szülő személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya),
– a kötelező védőoltásokat tanúsító orvosi igazolás, vagy az oltási kiskönyv erre vonatkozó másolata.

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. Beiratkozni abba az óvodába kell, amelyikbe a gyermek felvételt nyert. Az óvodai beiratkozást megelőzően a „JELENTKEZÉSI LAP debreceni önkormányzati fenntartású óvodába a 2015/2016. nevelési évre” című nyomtatványt szükséges kitölteni. A kitöltött jelentkezési lapot az első helyen megjelölt intézményben kell leadni 2015. február 20-ig. Az óvodai felvételről az óvoda vezetője dönt, és erről írásban értesíti a szülőt 2015. március 20-ig.

Az óvodavezető felvételt elutasító határozatával szemben jogorvoslattal lehet élni, amelyet Debrecen Megyei Jogú Város jegyzőjének címezve, de a döntést hozó óvoda címére kell egy példányban írásban benyújtani a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül.

Az óvodai jelentkezésre vonatkozó információk, a jelentkezési lap, illetve a jogorvoslati kérelem nyomtatványa, valamint az önkormányzat által fenntartott óvodák körzetjegyzéke letölthető a www.debrecen.hu honlapról, illetve hozzáférhető bármely, az önkormányzat által fenntartott óvodában. Az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai felvételéről, a nevelésükre az alapító okiratuk szerint jogosult óvodákról és azok elérhetőségéről szintén a www.debrecen.hu oldalon tájékozódhatnak a szülők.

Alapító okirata szerint magyar nyelvű roma nemzetiségi nevelést folytató óvoda:
– Pósa Utcai Óvoda (4031 Debrecen, Pósa utca 49.)

A szülő, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül, azaz legkésőbb 2015. május 20-ig írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247.§-a értelmében az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el. A szabálysértés pénzbírsággal is büntethető, melynek mértéke ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedhet.